Προειδοποιήσεις ΣΕΚ προς επιχειρήσεις: Δε θα αποδεχθούμε αυθαιρεσίες στα σχέδια στήριξης

H ΣΕΚ δια του Γενικού της Γραμματέα, Ανδρέα Μάτσα, «με απόλυτη σαφήνεια αλλά και με αυστηρότητα» προειδοποίησε την εργοδοτική πλευρά ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί ή να αποδεχτεί οποιανδήποτε αυθαιρεσία ή παρερμηνεία που θα επιχειρηθεί κατά την εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδίων που εκπονήθηκαν, στα πλαίσια της πολιτικής για τη διαχείριση της πανδημίας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της συντεχνίας, η Κυβέρνηση μέσα από τους περιορισμένους δημόσιους πόρους, στήριξε την επιχειρηματική δραστηριότητα υπό την αυστηρή προϋπόθεση της προστασίας της απασχόλησης. Εκταμιεύθηκαν περισσότερο από €3 δισ. εκ των οποίων τα €2.5 δισ. πήγαν στην εργοδοτική πλευρά, η οποία αποδέχτηκε πως θα σεβαστεί τα συμφωνηθέντα, προσθέτει.

«Αθέτηση των δεσμεύσεων ισοδυναμεί με ποινικό αδίκημα, γι’ αυτό όσοι με έπαρση αφήνουν να νοηθεί πως, θα υπάρξουν απολύσεις και μονομερείς ερμηνείες των σχεδίων, πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί. Δεν θα αποδεχτούμε καμία αυθαιρεσία και καμιά εκμετάλλευση των κυβερνητικών σχεδίων», αναφέρει η ανακοίνωση της ΣΕΚ.

«Δεν πρόκειται», συνεχίζει η ΣΕΚ, «να αποδεχτούμε τη λογική της δημιουργίας κερδών μέσα από την εκμετάλλευση των σχεδίων, όπως έγινε κατά την προηγούμενη χρηματοοικονομική κρίση του 2013, όταν επιχειρήσεις πέτυχαν αύξηση της κερδοφορίας τους μέσα από τις απολύσεις και τις μειώσεις των μισθών, όπως πολύ εύστοχα αποφάνθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Υπενθυμίζει επίσης τα όσα δήλωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας ότι οι φορολογούμενοι πολίτες έβαλαν λεφτά, (μέσα και από επιπρόσθετο δανεισμό), για να στηρίξουν τον τόπο και την οικονομία, γι’ αυτό οι εργοδότες πρέπει να σεβαστούν και τα εργασιακά θέσμια και τη συλλογική διαπραγμάτευση και οπωσδήποτε το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων.

Διαβάστε επίσης:
Σχέδιο στήριξης υδατοκαλλιέργειας με €2,27 εκατομμύρια

«Να σεβαστούν ακόμα και όλους εκείνους τους εργαζόμενους που είναι ανοργάνωτοι. Η ΣΕΚ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και δεν θα διστάσει να καταγγείλει ονομαστικά εκείνους τους εργοδότες που παρανομούν ή αυθαιρετούν ή επιβάλλουν μειωμένους όρους απασχόλησης», τονίζει η συντεχνία και ζητά από το κράτος να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και εκεί όπου διαπιστώνει πως, υπάρχουν αυθαιρεσίες και παρανομίες σε βάρος της κυβερνητικής πολιτικής να παρεμβαίνει έγκαιρα, δραστικά και αυστηρά τιμωρητικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ