Συγκινεί η Έλση Χριστόφια: «Όταν έχασα τον Δημήτρη, ένιωσα να φεύγει το άλλο μου μισό..»

Για τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια μίλησε η σύζυγος του Έλση, η οποία βρέθηκε καλεσμένη του Τάσου Τρύφωνος στην εκπομπή ”Τετ α Τετ”, περίπου ένα χρόνο μετά την απώλειά του.

Η Έλση Χριστόφια μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που περνάει προσπαθώντας να συνηθίσει την απώλει του συζύγου της, μετά από 49 χρόνια κοινής συμβίωσης. Συγκεκριμένα είπε: «Ήμασταν μαζί σχεδόν μισό αιώνα και ζήσαμε μια πολυκύμαντη ζωή με τα καλά και τα κακά, με τα προβλήματα υγείας αλλά και τους αγώνες για τον λαό μας και την πατρίδα μας, για το κόμμα μας. Όλα αυτά που ζήσαμε μας έφεραν πολύ κοντά. Λειτουργούσαμε σαν ένας άνθρωπος. Όταν έχασα τον Δημήτρη ένιωσα να φεύγει το άλλο μου μισό».

Σε ερώτηση για το αν συζήτησαν ποτέ ποιος θα φύγει πρώτος, η Έλση Χριστόφια είπε πως η ίδια δεν το είχε σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν, σε αντίθεση με τον σύζυγό της: «Αυτό το σκέφτηκε μόνο ο Δημήτρης όταν πλησίαζε το τέλος. Μου μίλησε ανοικτά και μου είπε ότι νιώθει ότι σύντομα θα φύγειΈτσι όπως ήταν η κατάσταση του δεν μπορούσε να μιλήσει κανονικά. Την τελευταία φορά που μιλήσαμε έκανε την πρόβλεψη από μόνος του. ”Ελισάβετ θα φύγω”. Αυτό μου είπε. Ήταν η τελευταία φράση που άκουσα».

Στη συνέχεια της συνέντευξης, μιλώντας για τον ”άνθρωπο” Δημήτρη Χριστόφια η σημείωσε: «Ο Δημήτρης ήταν ένας άνθρωπος πολύ δυνατός. Είχε γερή θέληση, ήταν πολύ αποφασιστικός και σε μεγάλο βαθμο αυτοπειθαρχημένος. Ήταν αυτό που είπαμε και πριν, ήταν πολύ θετικός. Σε κάθε δυσκολία που πέρασε και που ξεκίνησε από 36 χρονών όταν έπαθε έμφραγμα. Έκανε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς και μεταμόσχευση νεφρού. Μετά είχε ταλαιπωρία για αρθρίτιδα αλλά στάθηκε. Εγώ τον θαύμαζα γιατί έφευγε από σπίτι με πόνους για συνέντευξη στην τηλεόραση και ούτε που φαινόταν ότι υπόφερε. Ήταν αξιοθαύμαστος πραγματικά».

Ενώ προσέθεσε: «Ήταν και παρέμεινε μέχρι το τέλος ένας απλός άνθρωπος. […] Ήταν ο άνθρωπος που πήγαινε στον μπακάλι και μιλούσε με τον κόσμο ίσος προς ίσο. Υπάρχουν εδώ γείτονες να το επιβεβαιώσουν. Έφτασε στο ύπατο αξίωμα και έμεινε για όλους ο Δημήτρης μας. Ακόμα και οι οικιακές βοηθοί εδώ στη γειτονία τον χαιρετούσαν με αγάπη όταν βγαίναμε για βόλτα εδώ στη γειτονιά».

Η ίδια μίλησε για τα παιδιά της εκφράζοντας την περηφάνεια της: «Είμαι πολύ περήφανη που τα παιδιά μας ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. Ο Χρίστος είναι τόσο προσηλωμένος που πιστεύω πως ναι ο Χρίστος μπορεί να μπει στην πολιτική. […] Μου θυμίζει τον πατέρα του σε πολλά πράγματα. Στη δύναμη χαρακτήρα, στην καλοσύνη. Στο γεγονός πως όπως και ο Δημήτρης έτσι και ο Χρίστος στα νεανικά τους χρόνια είναι οξύθυμοι. Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερή. Με τη σύζυγο που βρήκε ο Χρίστος είναι σαν να έχω ακόμα μια κόρη. Δεν ξεχωρίζω τη Μαρίνα μου από τις κόρες μου».

Διαβάστε επίσης:
Την έναρξη της υποβολής υποψηφιοτήτων ανακοινώνει το ΕΒΕ Πάφου

Τέλος, σε ερώτηση για το που έβρισκε τη δύναμη ο Δημήτρης Χριστόφιας, εξήγησε πως αυτό πήγαζε από την αγάπη που του έδειχνε ο κόσμος και γεγονός ότι είχε συναίσθηση της ευθύνης έναντι του κόσμου: «Δεν θα ξεχάσω πόσος κόσμος περνούσε από το Νοσοκομείο στο Λονδίνο. Υπήρχε μεγάλη ανησυχία και έπαιρνε τα μηνύματα και αυτό τον δυνάμωνε. Ακόμα και στην κηδεία ήταν συγκλονιστική η παρουσία του κόσμου. Έδωσε το είναι του για την Κύπρο, το κόμμα από πολύ νεαρή ηλικία. Και αυτό του ανταποδόθηκε από τον κόσμο. […] «Η όλη του ζωή μαρτυρεί το ότι θα ήθελε πάντοτε ότι μπορεί να προσφέρει να έχει την εκτίμηση στο στενό περιβάλλον αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πρόσεχε να δίνει το καλό παράδειγμα και διαχρονικά κέρδισε αυτή την εκτίμηση από τον κόσμο. Η όλη του συμπεριφορά και οι σχέσεις που ανέπτυξε. Έφυγε και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ακόμα και τώρα που πηγαίνω στο κοιμητήριο και περνά κόσμος, από όλες τις παρατάξεις μου εκφράζονται και μου λένε ήταν ένας καλός άνθρωπος».