Θέμα με τις άδειες λειτουργίας των κέντρων αναψυχής εγείρει η ΟΣΙΚΑ

Το θέμα που έχει προκύψει με τις άδειες λειτουργίας των Κέντρων Αναψυχής και τις καταγγελίες από την Αστυνομία εγείρει η ΟΣΙΚΑ η οποία σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου της, Νεόφυτου Θρασυβούλου, έχει αποστείλει σχετική επιστολή στο Υφυπουργείο Τουρισμού και την Ένωση Δήμων.

Στην επιστολή της ΟΣΙΚΑ, που κοινοποιήθηκε στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Εσωτερικών, στον Πρόεδρο Βουλής των Αντιπροσώπων, στον Αρχηγό Αστυνομίας και στον Αρχηγό Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αναφέρονται οι λόγοι που θα πρέπει να σταματήσουν οι έλεγχοι και οι καταγγελίες που γίνονται.

Ο Πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ δια μέσω της επιστολής του ανακοινώνει πως λόγω των καταδικαστέων γεγονότων που παρατηρήθηκαν κατά το τριήμερο του Κατακλυσμού, έχει ξεκινήσει εκστρατεία ελέγχου στα κέντρα αναψυχής για τις άδειες λειτουργίας.

Όπως αναφέρει, η πλειοψηφία των κέντρων αναψυχής αναμένει ακόμη σχετικούς ελέγχους από αρμόδιες υπηρεσίες, όπως Υγειονομείο, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία κλπ, που, λόγω της κατάστασης που επικρατεί από τον Μάρτιο δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιήσουν τους σχετικούς ελέγχους.

Επιπρόσθετα, λόγω της έλλειψης ρευστότητας που παρατηρείται στις εν λόγω επιχειρήσεις αυτό δυσκολεύει, όπως σημειώνει, την καταβολή των τελών για έκδοση των αδειών λειτουργίας. Ιδιαίτερα για τις τουριστικές επιχειρήσεις το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς οι επιχειρήσεις αυτές, όπως αναφέρει, είναι σε καθεστώς αναστολής εργασιών από τον Νοέμβριο 2019.

Ταυτόχρονα, ο κ. Θρασυβούλου αναφέρθηκε και στη συζήτηση που ξεκίνησε στη Βουλή για την τροποποίηση του περί Κέντρων Αναψυχής Νόμου και τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η τελική μορφή των οποίων πιθανόν να διαφοροποιήσει εντελώς τον τρόπο έκδοσης των αδειών λειτουργίας των κέντρων αναψυχής, ενώ είναι πιθανόν να δοθεί περίοδος χάριτος στις επιχειρήσεις για συμμόρφωση με ορισμένες πρόνοιες του, συμπληρώνει.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ΟΣΙΚΑ καλεί την Ένωση Δήμων Κύπρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού όπως εξετάσουν άμεσα την πιθανότητα έκδοσης προσωρινών αδειών λειτουργίας για όσα υποστατικά είχαν άδεια λειτουργίας για το 2019, η οποία θα ανακαλείται άμεσα σε περίπτωση που επιχείρηση καταγγελθεί για παραβίαση του περί Λοιμοκάθαρσης νόμου ή των διαταγμάτων που εκδίδονται δυνάμει αυτού. Η χρονική ισχύς της προσωρινής άδειας λειτουργίας εισηγείται η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής όπως είναι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Επιπρόσθετα ο κ. Θρασυβούλου σημειώνει πως οι επιχειρήσεις του κλάδου τους έχουν επαναλειτουργήσει χωρίς να αναμένουν κέρδη κατά τη φετινή χρονιά και επαναπροσλαμβάνοντας όλο το προσωπικό τους. Έχουν επίσης σημειώνει, επιφορτιστεί το επιπρόσθετο κόστος και ευθύνη για την τήρηση των οδηγιών κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Δεν είναι δυνατό η καταδικαστέα συμπεριφορά μίας συγκεκριμένης κατηγορίας κέντρων αναψυχής, την οποία όλοι γνωρίζουν, να έχει ως αποτέλεσμα την στοχοποίηση ολόκληρου του κλάδου, όπως αναφέρει.

Διαβάστε επίσης:
Υπόθεση Μαντλίν: Ο βασικός ύποπτος φέρεται να είχε επιτεθεί το 2005 σε 10χρονο κορίτσι

Ταυτόχρονα σημειώνει πως θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η διαδικασία στη Βουλή που αφορά την τροποποίηση του περί Κέντρων Αναψυχής νόμου, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να ενημερωθούν το συντομότερο για τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουν, και να εξασφαλίσουν άδειες λειτουργίας για το 2021, έτος το οποίο θα αποτελέσει βαρόμετρο για την επιβίωση του κλάδου και του κυπριακού τουρισμού συνολικά.

Οφείλουμε επίσης να αναφέρουμε ότι σε περίπτωση που δεν εκδοθούν οι άδειες λειτουργίας των κέντρων αναψυχής το συντομότερο δυνατό, τα μέλη της ΟΣΙΚΑ δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουν τις εργασίες τους μέχρι την έκδοση των αδειών, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ