Ξανά «Αβρούπα» η «Αφρίκα», με το κυπριακό γαϊδούρι στο λογότυπο

Επέστρεψε στο όνομα «Αβρούπα» (Ευρώπη) η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) και από σήμερα κυκλοφορεί με νέο λογότυπο ένα σκεπτόμενο γαϊδούρι.

Κάτω από τον τίτλο «Αχ εμείς τα γαϊδούρια», η εφημερίδα γράφει ότι συνεχίζει τον δρόμο της ως «Αβρούπα» πλέον χωρίς να προβεί σε παραχωρήσεις από τις αρχές της.

Γράφει δε: «Από την Avrupa στην Afrika και από την Afrika στην Avrupa! Είναι μακρινά και ακανθώδη ταξίδια αυτά. Ιδού που επιστρέψαμε και πάλι στην αρχή. Ούτως ή άλλως δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε καθόλου. Την Avrupa δεν μπόρεσε να την χωνέψει καθόλου η δεξιά μας. Την δε Afrika η αριστερά μας! Οι βόμβες και οι σφαίρες προήλθαν από τη δεξιά, η παραφροσύνη του μίσους και της έχθρας από την αριστερά. […] Η Avrupa κυκλοφόρησε στις 17 Σεπτεμβρίου 1997 και αναγκάστηκε να τερματίσει την κυκλοφορία της στις 14 Δεκεμβρίου 2001. Η δε Afrika γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2001 και κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο της στις 24 Ιουνίου 2020».

Στο κύριο της άρθρο με τίτλο «Γράμμα από την Αβρούπα», αναφέρεται στο «απίστευτο μίσος και την έχθρα», στις επιθέσεις, στο ψέμα, στη συκοφαντία και στη μαύρη προπαγάνδα που υπήρξε εναντίον της “Αφρίκα” και γράφει ότι ο λόγος που ενοχλούσε με τα δημοσιεύματά της είναι ότι η «μαϊμού» στο λογότυπό της «άκουγε, έβλεπε και μιλούσε».

Σημειώνεται ότι η “Αφρίκα” κατηγορήθηκε για ρατσισμό κυρίως από μια οργάνωση Αφρικανών φοιτητών που σπουδάζουν στα κατεχόμενα και δέχθηκε έντονες επιθέσεις μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ειδικά για το λογότυπό της.

Στο σημερινό του άρθρο κάτω από τον τίτλο «Φτου απ’ την αρχή», ο διευθυντής της εφημερίδας, Αλί Οσμάν, αναφέρεται στις πρόσφατες επιθέσεις που δέχτηκε η “Αφρίκα”, σημειώνοντας ότι «μετά που ένας αστυνομικός στην Αμερική πάτησε στον λαιμό έναν μαύρο νέο, του έκοψε την ανάσα και τον σκότωσε, μια ομάδα νέων από την Αφρική, που ισχυρίζονται ότι ήρθαν εδώ για να σπουδάσουν, άρχισαν μιαν εκστρατεία με πρόφαση τη συμπαθητική μικρή μαϊμού, η οποία αποτελούσε το γράμμα ‘İ’ της Afrika. Και τους παρείχαν μεγάλη στήριξη κάποιοι κύκλοι που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

“Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε το ντέρτι μας, όμως εκείνοι που επιμένουν να μην καταλαβαίνουν όπως τα ρομπότ που φορτώθηκαν πληροφορίες στον εγκέφαλό τους, έσυραν σε περισσότερη πόλωση την κοινότητα με αυτή την εκστρατεία που άρχισε τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν έδωσαν σημασία ακόμα και στην καλή μας θέληση […]. Έστω, είπαμε στο τέλος. Να τους δώσουμε και την Αφρική τους και τις μαϊμούδες τους. […] Μας αρκεί το γαϊδούρι μας. Και βάλαμε στο λογότυπό μας ένα σκεπτόμενο γαϊδούρι που αντιπροσωπεύει όλα όσα ζήσαμε, θα ζήσουμε και το χάλι της χώρας μας. Και μετατρέψαμε το όνομά της σε Avrupa. Δηλαδή επιστρέψαμε ξανά στην αρχή της περιπέτειάς μας των περίπου 23 χρόνων που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 1997. Λέγοντας φτου απ’ την αρχή», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης:
Συγκλονίζει η μητέρα του ομογενή που σκότωσαν αστυνομικοί στη Νέα Υόρκη: «Πέθανε με φρικτό τρόπο και χωρίς λόγο»

Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα είχε κυκλοφορήσει εξ αρχής το 1997 με την ονομασία “Αβρούπα” και το άλλαξε σε “Αφρίκα” έπειτα από μια δικαστική απόφαση εναντίον της κατόπιν διώξεων που άσκησε ο τότε ηγέτης των Τ/κ, Ραούφ Ντενκτάς στον οποίο ασκούσε κριτική. Τα χρηματικά πρόστιμα που έφταναν τα 20 εκ ΤΛ, έγιναν με τους τόκους 200 εκ κάποια χρόνια μετά, με αποτέλεσμα να κατασχεθούν χώροι και μηχανήματα της εφημερίδας, η οποία έκλεισε και εκδόθηκε εκ νέου ως “Αφρίκα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ