Αποθεραπεύτηκε δηλητηριασμένο γεράκι και επέστρεψε με GPS στη φύση

Με τοποθετημένο ένα σύστημα εντοπισμού GPS αφέθηκε ελεύθερο πίσω στο φυσικό του περιβάλλον ένα γεράκι Falco Eleonorae – Μαυροπετρίτης, που είχε εντοπιστεί δηλητηριασμένο στην περιοχή της κοινότητας Πάχνας της Επαρχίας Λεμεσού.

Ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων αναφέρει πως το γεράκι εντοπίστηκε στις 25 Ιουνίου και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Αποκατάστασης της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας στη Λευκωσία όπου αφού έτυχε περίθαλψης αφέθηκε ελεύθερο μετά την τοποθέτηση πομπού GPS, που έγινε σε συνεργασία της Υπηρεσίας με το Περιβαλλοντικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου.

Μέσω του πομπού, προστίθεται, οι ερευνητές θα παρακολουθούν την πρόοδό του ώστε να βεβαιωθούν ότι κινείται ελεύθερα και μπορεί να τραφεί και να επιβιώσει στη φύση, ενώ όπως σημειώνει ο διευθυντής του Περιβαλλοντικού Κέντρου, Δρ. Θωμάς Χατζηκυριάκου, «αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν τη λήψη πιο στοιχειοθετημένων μέτρων διατήρησης του είδους από τις Αρχές τόσο στη διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων όσο και στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Σύμφωνα με την έρευνα των τελευταίων δέκα χρόνων από το Περιβαλλοντικό Κέντρο, υπάρχουν περίπου 140 ζευγάρια γερακιών Falco Eleonorae στα νότια του νησιού, σε μία περιοχή που απλώνεται από το Ακρωτήρι στα ανατολικά, μέχρι την Πέτρα του Ρωμιού στα δυτικά, σε προστατευόμενες περιοχές, τόσο εντός των Βρετανικών Βάσεων όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης:
Υπό κράτηση δύο πρόσωπα για παράνομη κατοχή ναρκωτικών και τροχαίες παραβάσεις στην Πάφο

Ο Δρ.Χατζηκυριάκου επισημαίνει τη στενή συνεργασία του Περιβαλλοντικού Κέντρου με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, στην προσπάθεια διατήρησης και προστασίας των πτηνών, η οποία περιλαμβάνει επιχειρήσεις κατά της λαθροθηρίας, παρακολούθηση του πληθυσμού τους, διάσωση τραυματισμένων πτηνών και παρακολούθηση με τη χρήση πομπών και δακτυλίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ