Εντός 2021 αρχίζει η ανέγερση νέου πυροσβεστικού σταθμού στην Αγία Νάπα

Εντός του 2021 αναμένεται να αρχίσει η ανέγερση του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού στην Αγία Νάπα με στόχο την εξυπηρέτηση της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής.

Πρόσθεσε ότι ”η ανέγερση του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, εντάσσεται στις προτεραιότητες που έθεσε η κυβέρνηση με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στο θέμα της αντιμετώπισης πυρκαγιών στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο νέος Πυροσβεστικός Σταθμός θα ανεγερθεί κοντά στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίας Νάπας στη περιοχή «Κόκκινες» και θα στελεχώνεται από 56 πυροσβέστες και αξιωματικούς”.

Υπολογίζεται συνέχισε, ότι “οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν εντός του 2021 και θα ολοκληρωθούν σε 2μιση περίπου χρόνια. Θεωρούμε πως είναι επιτακτική ανάγκη ανέγερσης δεύτερου Πυροσβεστικού Σταθμού στην ελεύθερη Αμμόχωστο καθότι την καλοκαιρινή περίοδο, η περιοχή κατακλύζεται από εκατομμύρια κόσμου” είπε και σημείωσε πως “κρίνουμε πως οφείλουμε να παρέχουμε περισσότερη ασφάλεια στους Κύπριους αλλά και στους ξένους που επισκέπτονται τον τόπο μας, τόσο σε θέματα πυρκαγιών όσο και σε οποιεσδήποτε ειδικές εξυπηρετήσεις μπορεί να προκύψουν και να αντιμετωπιστούν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κεττής είπε πως «ο νέος Πυροσβεστικός Σταθμός θα καλύπτει την Αγία Νάπα, το Λιοπέτρι, τη Σωτήρα και την ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου. Ακόμα θα εξυπηρετεί και τη μαρίνα της Αγίας Νάπας οι εργασίες της οποίας συνεχίζονται και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023».

Ανέφερε ακόμα ότι «η ανέγερση ενός νέου Πυροσβεστικού Σταθμού στην περιοχή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να βελτιωθούν οι Υπηρεσίες αλλά και να προσφέρεται καλύτερη εξυπηρέτηση και ασφάλεια στα εκατομμύρια του κόσμου που κάθε χρόνο επισκέπτονται την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Ταυτόχρονα θα αυξηθεί πολύ η ετοιμότητα και η ανταπόκριση των Σταθμών, δηλαδή θα μειώνεται ο χρόνος ανταπόκρισης σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ με το επιπλέον προσωπικό που θα υπάρχει, θα εξυπηρετηθεί και ο υφιστάμενος Πυροσβεστικός Σταθμός Παραλιμνίου, εάν παραστεί ανάγκη».

Σε άλλη ερώτηση ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απάντησε πως «πρέπει να προγραμματιστούμε και να προετοιμαστούμε γιατί οι νέοι πυροσβέστες που εγγράφονται στο Σώμα, πρέπει να περάσουν από μόρφωση ανωτέρου επιπέδου και εκπαίδευση, ούτως ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στα καθήκοντα τους. Συγκεκριμένα ο κύκλος σπουδών τους διαρκεί τρία χρόνια και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θεωρητικά μαθήματα ανώτερου επιπέδου στη Σχολή Δοκίμων Πυροσβεστών, ένα κύκλο μαθημάτων που παρακολουθείται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώ υπάρχει και αρκετή πρακτική εξάσκηση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου».

Οσον αφορά το νέο Πυροσβεστικό Σταθμό Αγίας Νάπας, ο κ. Κεττής είπε ότι «ακόμα δεν έχει γίνει η διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού και αποδέσμευσης των θέσεων. Αυτή τη περίοδο γίνεται προγραμματισμός για την πρόσληψη νέων πυροσβεστών, έχουν προκηρυχθεί εξετάσεις για τον Αύγουστο και σίγουρα πρέπει να προκηρυχθούν και άλλες θέσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στην Υπηρεσία».

Διαβάστε επίσης:
Δήμος Μόρφου: Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τις προσπάθειες για επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για πρόσληψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, απάντησε πως «υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Λαμβάνουμε πολλά μηνύματα, τηλεφωνήματα και επιστολές στην Υπηρεσία από πάρα πολλά άτομα που ενδιαφέρονται για το επάγγελμα του Πυροσβέστη γιατί είναι ένα έργο που προσφέρει στην κοινωνία και στον κόσμο γενικότερα, και η αγάπη των νέων στην προσφορά, διαφαίνεται ποικιλοτρόπως».

Πηγή: ΚΥΠΕ