Η ανάγκη ισότιμης πρόσβασης όλων των κρατών μελών σε φάρμακα, συμφωνήθηκε από τους Υπ.Υγείας του ΕΛΚ

Στην αναγκαιότητα ισότιμης πρόσβασης όλων των κρατών μελών σε φάρμακα συμφώνησαν οι Υπουργοί Υγείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οι οποίοι πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη συμμετέχοντος και του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος μαζί με τους ομολόγους του συμφώνησε ότι «η πανδημία ανέδειξε την ανισότητα που υφίσταται ανάμεσα στα κράτη σε ότι αφορά το ζήτημα αυτό».

Επίσης η πανδημία του κορωνοϊού, «έφερε στο προσκήνιο τη σημασία ανάπτυξης διαδικασιών που θα διασφαλίζουν την ίση πρόσβαση στα φαρμακευτικά προϊόντα σε κόστος που δεν θα απειλεί τη βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας», ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρει. Προσθέτει ότι «κατά την τηλεδιάσκεψη, οι Υπουργοί συζήτησαν εκτενώς τον ρόλο που διαδραμάτισε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC) κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού».

Οι Υπουργοί Υγείας αναφέρθηκαν στην ανάγκη για ενίσχυση του ρόλου του ECDC, μεταξύ άλλων, με την εισαγωγή καινοτόμων ψηφιακών λύσεων τόσο στο Κέντρο όσο και στα κράτη μέλη.

Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Τρεις νεκροί από έκρηξη σε φορτηγό με εκρηκτικά από εργοστάσιο πυροτεχνημάτων

Στόχος της τηλεδιάσκεψης ήταν ο συντονισμός επί των ζητημάτων που οι Υπουργοί Υγείας του ΕΛΚ θα θέσουν ενώπιον των ομολόγων τους στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στις 16 Ιουλίου 2020, υπό τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ