Ολοκληρώνεται η μετακίνηση των μονάδων παραγωγής ασφάλτου από Δάλι

Σε έξι με οκτώ μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετακίνηση των μονάδων παραγωγής ασφάλτου από την περιοχή Ιδαλίου.

Ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής δήλωσε μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου ότι ύστερα από εντατικές προσπάθειες τους τελευταίους μήνες για μετακίνηση των οχληρών μονάδων και με την καταλυτική παρέμβαση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σημερινή σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες των εργοστασίων, αποφασίστηκε τελικά η έναρξη της διαδικασίας της μετακίνησής τους, με την εμπλοκή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Η διαδικασία, είπε, θα ξεκινήσει στην αμέσως επόμενη περίοδο και ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθεί σε έξι με οκτώ μήνες. “Έχουν υποδειχθεί εναλλακτικές περιοχές οι οποίες προβλέπονται με βάση τη νομοθεσία για μετακίνηση των μονάδων ενώ το θέμα των αποζημιώσεων για το κόστος μετακίνησης θα αξιολογηθεί από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που θα συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές”, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Καδής είπε ότι μέχρι την οριστικοποίηση της μετακίνησης στόχος είναι να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για περιορισμό της οχληρίας, αλλά σημείωσε ότι είναι μακρά διαδικασία και θα γίνει με την εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών.

Διαβεβαίωσε ότι θα γίνει συντονισμός ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο και αν είναι δυνατό και πριν τους έξι μήνες. Ο Υπουργός είπε πως υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες προς τήρηση και υλοποίηση μελετών για περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τις νέες περιοχές εγκατάστασης και διαβεβαίωσε πως προσπάθεια είναι με τη νέα σχολική χρονιά να μην επηρεαστεί το δημοτικό σχολείο και η περιοχή, ή να επηρεαστούν το λιγότερο δυνατό. Στόχος, είπε, είναι να μην επηρεαστούν.

Στήριξη αγροτικού τομέα

Το Υπουργικό αποφάσισε σήμερα τη λήψη ενός ακόμη σημαντικού μέτρου για στήριξη του αγροτικού τομέα. Πρόκειται όπως είπε ο Υπουργός για μέτρα που αφορούν στήριξη αγροτών ορεινών περιοχών και καλλιεργητών καρπουζιού και ελιάς καθώς και χοιροτρόφων.

Σημείωσε ότι από την έναρξη της πανδημίας έως και τώρα λήφθηκαν 27 μέτρα με συνολικό κόστος 15 εκ ευρώ. Τα σημερινά έχουν κόστος 2,2 εκ ευρώ. Τα μέτρα αυτά είναι στοχευμένα και αποφασίστηκαν κατόπιν διαβούλευσης με τους επηρεαζόμενους. Την επόμενη περίοδο, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα υπάρξει συνεννόηση με τις αγροτικές οργανώσεις για τις λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης:
Πτήση τουρκικού κατασκοπευτικού στην κυπριακή ΑΟΖ

Απαντώντας σε ερώτηση για συζητήσεις για στήριξη αγροτών με την ίδρυση ενός νέου τραπεζικού ιδρύματος, ο κ. Καδής είπε ότι το Υπουργείο θα έβλεπε θετικά αυτή τη στήριξη, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι θέμα μόνο του δικού του Υπουργείου αλλά και του ΥΠΟΙΚ, αλλά το Γεωργίας είναι καταρχήν θετικό σε μια τέτοια προοπτική, όπως είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ