Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Αυτοί που δεν σέβονται την ένδοξη σημαία μας, πρέπει να θυμούνται καλά τη μοίρα τους στο Αιγαίο»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε σχέση με τις αντιδράσεις στην Ελλάδα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Ελλάδα με πρόσχημα την αντίδρασή της για άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανική προσευχή αποκαλύπτει για άλλη μια φορά την εχθρότητά της κατά του Ισλάμ και της Τουρκίας.

«Καταδικάζουμε έντονα την ελληνική κυβέρνηση και τα μέλη του κοινοβουλίου που με τις εχθρικές δηλώσεις τους υποκίνησαν τον λαό και επέτρεψαν να καεί η ένδοξη σημαία μας στη Θεσσαλονίκη. Τα κακομαθημένα παιδιά της Ευρώπης που δεν μπόρεσαν να χωνέψουν ξανά το προσκύνημα στην Αγία Σοφία, έπαθαν ξανά παραλήρημα. Αυτά τα κεφάλια του ρατσισμού που δεν έχουν πάρει το μάθημα που έπρεπε από την ιστορία και αυτοί που δεν σέβονται την ένδοξη σημαία μας πρέπει να θυμούνται καλά τη μοίρα τους στο Αιγαίο. Η Ελλάδα η οποία δεν κατάφερε να ξυπνήσει εδώ και 567 χρόνια, πρέπει να ξυπνήσει από το βυζαντινό όνειρο πια και να απαλλαγή από αυτό χτύπημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Υποστηρίζει ακόμη ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της οποία η καταπίεση ενάντια στις μουσουλμανικές τουρκικές μειονότητες καταγράφονται στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, η οποία παραβλέπει την κατεδάφιση ιστορικών τζαμιών στο έδαφός της και που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της». «Καμιά χώρα δεν μπορεί να δώσει μαθήματα στην Τουρκία για το πως θα κάνει χρήση της εθνικής της κυριαρχίας. Η Αγία Σοφία η οποία άνοιξε για μουσουλμανική προσευχή με την βούληση του τουρκικού έθνους, όπως και τα άλλα πολιτιστικά μας περιουσιακά στοιχεία ανήκουν στην Τουρκία και με θα είναι για πάντα ιδιοκτησία μας υπό την προστασία μας», προστίθεται.

«Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για λατρεία είναι στη βάση των απαιτήσεων και στο πνεύμα της Σύμβασης για τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1972. Σύμφωνα με την δέσμευση της Τουρκίας σε όλα τα θρησκευτικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, το τέμενος της θρησκείας της ειρήνης του Ισλάμ Αγία Σοφία  η οποία αγκάλιασε όλες τις θρησκείες θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή και από δω και πέρα για όλους», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΚΥΠΕ