Άρχισε η ανέγερση του νοσοκομείου πανδημίας στα κατεχόμενα

Τις εργασίες που άρχισαν για την κατασκευή του νοσοκομείου πανδημίας κοντά στο υφιστάμενο γενικό νοσοκομείο τη κατεχόμενης Λευκωσίας, επιθεώρησε χθες ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, ενώ οι αντιδράσεις για την τοποθεσία συνεχίζονται με ειδικούς, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, να σημειώνουν τον κίνδυνο πλημμύρας, αφού το κτήριο θα βρίσκεται σε κοίτη ποταμού και πάνω από σωλήνες του αποχετευτικού συστήματος.

Στην χθεσινή επίσκεψη – επιθεώρηση του κ. Τατάρ επί των εργασιών, μαζί του ήταν ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί και ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπάστσερι, καθώς είναι με χρηματοδότηση της Τουρκίας που χτίζεταιτο νοσοκομείο .

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι αν χρειαστεί οι ασθενείς με κορωνοϊό θα μεταφέρονται από τα κατεχόμενα για θεραπεία στην Τουρκία. Ο κ. Οκτάι είπε ότι στόχος είναι το νοσοκομείο να ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, 45 – 60 ημερών, λέγοντας ότι πρόκειται για επένδυση ύψους 100 εκ ΤΛ. «Με την επιθυμία να αποτελέσει γιατρειά στα προβλήματα των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας, εύχομαι να είναι με το καλό το νέο νοσοκομείο πανδημίας».

Ο κ. Τατάρ δήλωσε χθες ότι το νοσοκομείο θα διαθέτει τον εξοπλισμό και την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο του σήμερα αλλά και του αύριο. Ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για την στήριξη και ανάφερε ότι το νοσοκομείο θα καταλαμβάνει χώρο 11.500 τ.μ, θα διαθέτει 100 κλίνες, από τις οποίες οι 24 θα είναι δωμάτια εντατικής φροντίδας κι εκεί θα διενεργούνται αγγειογραφίες και ενδοσκοπήσεις, ενώ θα διαθέτει και χημικό εργαστήριο, μονάδες MRI, υπέρηχων, τομογράφο και ακτινογραφιών.

Η Γενί Ντουζέν αναφέρει ότι οι Τατάρ, Μπάστσερι και Πιλλί βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αντίδραση κατοίκων της περιοχής ρωτώντας τους πού θα πάνε τώρα οι ίδιοι μετά την ανέγερση του νοσοκομείου μπροστά από τα σπίτια τους. Διαμαρτυρήθηκαν επίσης για το γεγονός ότι αποκόπηκαν δέντρα για να αρχίσουν οι εργασίες. «Δεν έχουμε αντίρρηση για το νοσοκομείο, αλλά μην αγγίζετε τα δέντρα μας», είπαν οι κάτοικοι.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου πολιτικών μηχανικών, Γκιουρκάν Γιατζίογλου δήλωσε ότι το νοσοκομείο πανδημίας ανεγείρεται σε πολύ λανθασμένη περιοχή, αφού κτίζεται σε κοίτη ποταμού και μπορεί να υπάρξουν πλημμύρες. Τόνισε επίσης την ανάγκη να δοθεί στην δημοσιότητα το «όνομα της αρμόδιας αρχής» που καθόρισε τον χώρο για την ανέγερση του κτιρίου.

Η ανέγερση του νοσοκομείου στην επικίνδυνη αυτή περιοχή, θα σημαίνει το χάσιμο περισσότερων ανθρώπινων ζωών στο μέλλον αλλά και την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, πρόσθεσε.  Εξάλλου ο πρόεδρος του επιμελητηρίου πολεοδόμων, Μερτέρ Ρεφίκογλου χαρακτήρισε λανθασμένη και επικίνδυνη την ανέγερση του νοσοκομείου σ’ εκείνη την περιοχή, λέγοντας ότι θα έπρεπε να γίνει πρώτα μια εκτεταμένη μελέτη.

Διαβάστε επίσης:
Απόπειρα φόνου στη Λεμεσό – Ένας τραυματίας

Ο κ. Ρεφίκογλου χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι το αρχιτεκτονικό σχέδιο ήρθε έτοιμο από την Τουρκία και υποστήριξε ότι είναι εντελώς παράνομο το γεγονός ότι ούτε ένας Τ/κ μηχανικός ή αρχιτέκτονας δεν συμμετέχει στον σχεδιασμό. «Αυτή η παράνομη ανέγερση που προσπαθεί να κάνει η ΤΔΒΚ, δυστυχώς θα προστεθεί και στις άλλες παράνομες οικοδομές που ανεγείρονται […]», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ