Δήμαρχος Αμμοχώστου: Επανέναρξη συνομιλιών για αποτροπή τουρκικών σχεδιασμών για την Αμμόχωστο

Την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό το συντομότερο, ώστε να εμποδιστούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί για την Αμμόχωστο, ζητά ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης, Σίμος Ιωάννου.

Λέει ακόμη ότι η Κυβέρνηση πρέπει να έχει σχέδιο Α’ και σχέδιο Β’ για την Αμμόχωστο, ώστε σε περίπτωση που δεν αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί, να υπάρχει πρόβλεψη για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ακολούθως.

Μετά την εκλογή του Τουρκοκύπριου ηγέτη πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, οι οποίες μπορούν να σταθούν εμπόδιο στα τουρκικά σχέδια για την Αμμόχωστο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιωάννου, καθώς, όπως είπε «δεν μπορείς να συνομιλείς με κάποιον και αυτός να δημιουργεί τετελεσμένα».

«Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι αντιδρά πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες και προς την ΕΕ και προς τις ΗΠΑ και άλλου» για να επηρεάσουν την Τουρκία, συνέχισε ο Δήμαρχος, ενώ παρέπεμψε και στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ότι το θέμα της Αμμοχώστου θα είναι η αίτια για να διακοπεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Είπε ακόμη ότι το σχέδιο που προωθείται εδώ και καιρό από την τουρκική πλευρά περιλαμβάνει «ένα ενιαίο μέτωπο, από το Μπογάζι μέχρι την νότια πλευρά της Αμμοχώστου. Η νότια πλευρά θα είναι το τουριστικό κομμάτι, το λιμάνι θα γίνει μαρίνα ενώ θα κάνουν νέο εμπορικό λιμάνι προς το Μπογάζι». «Αν πράγματι δεν ξεκινήσουν συνομιλίες και η στασιμότητα παραμείνει, σίγουρα θα το υλοποιήσουν» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου παρέπεμψε σε παλαιότερες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες προσεγγίστηκαν Ε/κ ιδιοκτήτες για να πουλήσουν τις περιουσίες τους στο παραλιακό μέτωπο, ενώ είπε ότι το τουρκικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται «στο παραλιακό μέτωπο, από το Κωνστάντια μέχρι το Sandy Beach, που έχει περίπου μήκος 3,5 χλμ και πλάτος 300-400 μέτρα, μέχρι τη λεωφόρο Κέννεντυ».

Διαβάστε επίσης:
Πολωνία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς

Ο κ. Ιωάννου είπε τέλος ότι «εμείς ως Δημαρχείο δεν μπορούμε να προτρέψουμε τους νόμιμους κατοίκους να προσφύγουν στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας, είναι δικό τους ατομικό δικαίωμα» ωστόσο σημείωσε πως πέραν του ατομικού δικαιώματος, υπάρχει και η πολιτική πτυχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ