Επ.Εθελοντισμού: Ο όγκος των ειδών βοήθειας προς το Λίβανο στη 2η φάση είναι πέραν των 180 τόνων

Με τη δεύτερη φάση φόρτωσης των ειδών της βοήθειας προς τον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου σε εμπορευματοκιβώτια, τα οποία άρχισαν να μεταφέρονται από χθες στο Λιμάνι Λεμεσού για τη φόρτωσή τους σε πλοίο, ολοκληρώνεται η εκστρατεία της Κύπρου για τη στήριξη του Λιβάνου στο κομμάτι το ανθρωπιστικό και της άμεσης ανάγκης στήριξης τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ Γιάννης Γιαννάκη.

Την όλη εκστρατεία συντονίζει το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Γιαννάκη, ο οποίος βρισκόταν σήμερα το πρωί στο Παγκύπριο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας, όπου ξεκίνησε η 2η Φάση φόρτωσης ειδών βοήθειας προς το Λίβανο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «τελειώνουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη φάση φόρτωσης των ειδών πρώτης ανάγκης».

Όπως είπε, αυτή η εκστρατεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών ολοκληρώνεται σήμερα με το να τοποθετηθούν όλα αυτά τα είδη, τα οποία μαζεύτηκαν στο Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Κρατική Έκθεση, από όλα τα σημεία συλλογής της Κύπρου και τα οποία αποτελούν προσφορά πολιτών, εταιρειών, επιχειρήσεων, Τοπικών Αρχών, της Εκκλησίας, Μη Κυβερνητικών και Εθελοντικών Οργανώσεων και διάφορων άλλων φορέων, σε κοντέινερ.

Ο κ. Γιαννάκη είπε ότι ο όγκος των ειδών που έχουν μαζευτεί είναι πέραν των 180 τόνων ειδών πρώτης ανάγκης και είναι επιπρόσθετοι των 70 τόνων που είχε σταλεί με το Αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» και των 6,5 που έστειλε η Κύπρος με το αεροπλάνο.

«Μιλάμε για πάνω από 18 εμπορευματοκιβώτια και η διαδικασία αυτή γίνεται με τη στήριξη της Εθνικής Φρουράς, η οποία είχε και έχει αναλάβει την μεταφορά αυτών των ειδών και την φόρτωση τους, και με την βοήθεια της Πολιτικής Άμυνας. Είναι η μεγαλύτερη σε όγκο ανθρωπιστική βοήθεια που έχει μαζευτεί στην Κύπρο και όπως έχω πει η καρδιά του Κύπριου είναι πιο μεγάλη από τον πληθυσμό της Κύπρου. Αυτό αναδεικνύει την ευαισθησία του Κύπριου σε θέματα ανθρωπιστικά», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι ως χθες το βράδυ είχαν φορτωθεί σε κοντέινερ 130 παλέτα, δηλαδή 3,5 χιλιάδες κομμάτια. «Αυτός ο αριθμός σήμερα αυξάνεται διότι σήμερα φορτώνονται και τα υπόλοιπα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν η βοήθεια, την οποία είχε ήδη στείλει η Κύπρος, δόθηκε στους πολίτες του Λιβάνου, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι η πρώτη βοήθεια, των 70 τόνων, που στάλθηκε με το Αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» έχει ήδη δοθεί στους πολίτες του Λιβάνου που την έχουν ανάγκη.

Ερωτηθείς για το πότε θα μεταφερθεί η νέα βοήθεια της Κύπρου προς το λαό του Λιβάνου, ο Επίτροπος Εθελοντισμού είπε ότι το εμπορικό ιδιωτικό πλοίο, το οποίο θα μεταφέρει την νέα ανθρωπιστική βοήθεια της Κύπρου, αναχωρεί την Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, για την Βηρυτό, διότι, όπως ανέφερε, «τα κοντέινερ πρέπει να μεταφερθούν στο Λιμάνι Λεμεσού, να ελεγχθούν, να φορτωθούν – υπάρχει μια γραφειοκρατία – και την επόμενη μέρα, δηλαδή 4 Σεπτεμβρίου, θα είναι στο Λίβανο όπου θα ξεφορτωθούν όλα αυτά τα είδη».

«Να μην ξεχνούμε και την πρόσθετη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα 5 εκατ., τα οποία θα δοθούν σε συγκεκριμένες υποδομές προς όφελος των πολιτών», σημείωσε. Σε ερώτηση αν δόθηκε αυτή η πρόσθετη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι δεν έχει ακόμα δοθεί. «Είμαστε σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και Κυβερνήσεις. Θα δούμε τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν και θα δοθεί πολύ στοχευμένα σε υποδομές που έχουν άμεση σχέση με την ευημερία των πολιτών του Λιβάνου», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση τι περιλαμβάνει η νέα ανθρωπιστική βοήθεια, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι η βοήθεια περιλαμβάνει κυρίως κονσέρβες όλων των ειδών, σκόνη γάλακτος για παιδιά όλων των ηλικιών, παξιμάδια, κράκερ, αλεύρι. Ερωτηθείς αν άρχισε ήδη η μεταφοράς τους στο Λιμάνι Λεμεσού, ο Επίτροπος Εθελοντισμού είπε ότι άρχισε και μεταφέρονται από χθες.

«Θα πάρει αυτή η διαδικασία μεταφοράς των κιβωτίων των μεγάλων περίπου τρεις και τέσσερις μέρες. Την Πέμπτη θα είμαστε εκεί για να παρακολουθήσουμε την φόρτωση των κιβωτίων αυτών. Στην όλη αυτή προσπάθεια σημαντική συμβολή είχαν οι εθελοντές μας, οι οποίοι ανέλαβαν την παραλαβή, τον διαχωρισμό, τον έλεγχο και την τοποθέτηση των ειδών σε κιβώτια. Για ακόμα μια φόρα, αποδείχτηκε έμπρακτα πως η καρδιά του Κύπριου είναι πολύ μεγαλύτερη από τον αριθμό του πληθυσμού της Κύπρου», συμπλήρωσε.

Είπε, επιπρόσθετα, ότι η αλληλεγγύη των Κυπρίων είχε ως αποτέλεσμα να μαζευτούν πάνω από 250 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, ξεπερνώντας βοήθεια που είχε αποσταλεί στον λαό του Λιβάνου από πολύ μεγαλύτερες χώρες. Με αυτή την δεύτερη φάση, συνέχισε ο κ. Γιαννάκη, «ολοκληρώνεται η εκστρατεία που είχαμε ξεκινήσει για τη στήριξη του Λιβάνου στο κομμάτι το ανθρωπιστικό και της άμεσης ανάγκης στήριξης τους».

«Σε συνεργασία φυσικά με διεθνείς οργανισμούς και άλλες χώρες, διότι πρέπει να είμαστε στοχευμένοι και να καταγράφουμε τις πραγματικές ανάγκες επί του εδάφους, αν υπάρχει άλλο αίτημα ή άλλη ανάγκη σε οποιαδήποτε στιγμή, θα ανταποκριθούμε όπως ανταποκριθήκαμε αυτή την φορά», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιος έλεγχος κατά την εκφόρτωση της βοήθειας στο Λιμάνι της Βηρυτού και την προώθηση της, ο κ. Γιαννάκη είπε ότι «η Πρεσβεία μας στο Λίβανο παρακολουθεί την όλη διαδικασία».

Διαβάστε επίσης:
Δρ.Πάνου για κορωνοϊό: Η Κύπρος διανύει ένα δεύτερο κύμα

«Υπάρχουν και διεθνείς οργανισμοί που επίσης παρακολουθούν γενικά τη βοήθεια που φτάνει στο Λίβανο. Έχουμε συνεργασίες και με τα Ηνωμένα Έθνη και με τον Ερυθρό Σταυρό. Είμαστε πολύ προσεχτικοί , ώστε να βεβαιωθούμε ότι η βοήθεια φτάνει εκεί που πρέπει να φτάσει, όπως αποδείχτηκε και Αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ». Έχουμε έγκυρες πληροφορίες ότι η βοήθεια έχει φτάσει στους κατοίκους του Λιβάνου. Οπότε να είναι βέβαιος ο πολίτης ότι η βοήθεια πηγαίνει εκεί που πρέπει να πάει», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ