Κομισιόν: Θα συμμετάσχει σε παγκόσμια πρωτοβουλία για δίκαιη πρόσβαση σε προσιτά εμβόλια με 400 εκ. ευρώ

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στη Διευκόλυνση COVAX για δίκαιη πρόσβαση σε προσιτά εμβόλια COVID-19 για όλους όσοι τα χρειάζονται και ανακοίνωσε συνεισφορά 400 εκατομμυρίων ευρώ σε εγγυήσεις για την υποστήριξη της COVAX και των στόχων της στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Απόκρισης ενάντια στον κορωνοϊο.

Η Διευκόλυνση COVAX, υπό την ηγεσία του Gavi, του Vaccine Alliance, του Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) και του ΠΟΥ, στοχεύει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και της κατασκευής εμβολίων COVID-19 και στην εξασφάλιση δίκαιης και δίκαιης πρόσβασης για κάθε χώρα του κόσμου.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen δήλωσε σχετικά ότι “η παγκόσμια συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί μια παγκόσμια πανδημία”, σημειώνοντας ότι έχουν δεσμευτεί σχεδόν 16 δισεκατομμύρια ευρώ για την παγκόσμια πρωτοβουλία. “Είμαι βέβαιη ότι αυτό θα μας φέρει πιο κοντά στον στόχο μας: να νικήσουμε μαζί αυτόν τον ιό”, τόνισε.

Η Στέλλα Κυριακίδου Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τόνισε ότι “μόνο μέσω της συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, με αλληλεγγύη, μπορούμε να νικήσουμε τον κορωνοϊό. Χρειαζόμαστε μια χωρίς αποκλεισμούς διεθνή προσέγγιση και όπως δείχνουμε σήμερα, η Κομισιόν και κράτη μέλη της ΕΕ – δεσμεύονται να διασφαλίσουν την επιτυχία της διευκόλυνσης COVAX και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε ένα εμβόλιο με δίκαιο τρόπο για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Η Jutta Urpilainen, Επίτροπος για τις διεθνείς εταιρικές σχέσεις, συμπλήρωσε: “μόνο εξασφαλίζοντας δίκαιη πρόσβαση σε ένα εμβόλιο COVID-19 σε όλο τον κόσμο θα τερματίσουμε την πανδημία και θα διασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάκαμψη.”

Διαβάστε επίσης:
Ν.Πηλείδου: Τήρηση χρονοδιαγραμμάτων για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών/ασφάλτου από Λάρνακα

Στο πλαίσιο μιας κοινής δέσμευσης της ΕΕ (Κομισιόν, κράτη μέλη και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ΕΤΕπ κ.α.) για την κινητοποίηση πόρων για την Παγκόσμια Ανταπόκριση του κορωνοϊού, η Κομισιόν σκοπεύει να κινητοποιήσει 400 εκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή και τη συμβολή της ΕΕ θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Η συμμετοχή της ΕΕ στο COVAX θα συμπληρώσει τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της ΕΕ με εταιρείες εμβολίων που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των παραγωγών εμβολίων, συμβάλλοντας στις παγκόσμιες προσπάθειες.

Πηγή: ΚΥΠΕ