Όχημα το Al Jazeera, για Κύπριους δικηγόρους

Της Αλεξίας Καφετζή

Σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο, κρίσιμες και από πολιτικής αλλά και οικονομικής σκοπιάς, η Κύπρος δέχεται και πάλι πισώπλατα κτυπήματα. Η ανακίνηση του θέματος της παραχώρησης διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ξένους επιχειρηματίες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μόνο σαν πλήγμα κατά της Κύπρου μπορεί να εκληφθεί. Κι αν κάποιος ανέμενε την ενέργεια αυτή από το αραβικό – διεθνές δίκτυο Al Jazeera, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στην προπαγάνδα αυτή θα είχαν ρόλο και μάλιστα πρωταγωνιστικό Κύπριοι.

Οι πληροφορίες που κατέχουμε και βασίζονται σε αδιάσειστα στοιχεία, αναφέρουν ότι η νέα εκστρατεία κατά της Κύπρου δεν είναι τυχαία. Υποκινείται και υποδαυλίζεται από κυπριακούς κύκλους που με ελατήρια καθαρά προσωπικά και επαγγελματικά, δεν διστάζουν να πλήξουν τον τόπο τους. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που κατέχουμε, πίσω από την εκστρατεία του Al Jazeera βρίσκονται δικηγόροι και δικηγορικά γραφεία. Οι κύκλοι αυτοί για επαγγελματικούς λόγους και αντιζηλίες υποθάλπουν για άλλη μια φορά την αντικυπριακή εκστρατεία, βρίσκοντας σύμμαχο το αραβικό δίκτυο το οποίο έχει κάθε λόγο να συμβάλει και να ενισχύσει τη διαβολή της Κύπρου. Όπως είναι γνωστό το κανάλι χρηματοδοτείται από το Κατάρ το οποίο συμπλέει με τα τουρκικά συμφέροντα. Έτσι έχει κάθε λόγο να αναλάβει τον νέο γύρο επιθέσεων κατά της Κύπρου δυσφημίζοντας και διασύροντας το όνομα της Κύπρου για 30 διαβατήρια που κατά τον ισχυρισμό δεν έπρεπε να δοθούν. Την ίδια στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραχωρούν διαβατήρια με τη σέσουλα και αδιάκριτα σε δικαιούχους και μη, χωρίς κανείς να ενοχλείται.

Στη διαδικασία της παραχώρησης διαβατηρίων σε αλλοδαπούς επενδυτές, ένα πρόγραμμα που έσωσε οικονομικά την Κύπρο, έγιναν λάθη. Το παραδέχτηκαν όλοι, με πρώτη την Κυβέρνηση. Γι’ αυτό και η ίδια η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια προέβη σε αλλαγές και βελτιώσεις στους όρους και προϋποθέσεις για την χορήγηση υπηκοοτήτων. Ακόμα και τώρα δηλώνει έτοιμη να αναθεωρήσει, αν κριθεί σκόπιμο τη διαδικασία. Ως εκ τούτου οι επικριτές του προγράμματος δεν έχουν κανένα λόγο να το υποσκάπτουν και να εκθέτουν την Κύπρο. Το πρόγραμμα αποδείχθηκε σωτήριο για τον τόπο σε καιρούς κρίσιμους. Και επειδή η οικονομία μας εξακολουθεί να πάσχει για λόγους πέραν των δυνατοτήτων μας, όπως είναι η επιδημία του κορωνοϊού που τόσο έπληξε τον τόπο, είναι φανερό ότι χρειάζεται ακόμα το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Χρειάζεται τις ξένες επενδύσεις. Χρειάζεται φρέσκο χρήμα για να διατηρήσουμε θαλερή την οικονομία μας μέχρι να έχουμε καλύτερες συνθήκες και να απεξαρτητοποιηθούμε από τέτοιες καταστάσεις. Τόσο δύσκολο είναι να το αντιληφθούν ορισμένοι; Θλίβει τον καθένα μας όταν πρόσωπα όπως οι υπό αναφορά δικηγόροι σκέφτονται και ενεργούν με τον συγκεκριμένο τρόπο. Επαναστατεί η σκέψη ότι άνθρωποι υποκινούμενοι από ιδιοτελή κίνητρα προχωρούν στη διαβολή της πατρίδας τους σε τέτοιες κρίσιμες περιστάσεις με όχημα ένα αντικυπριακό μέσο ενημέρωσης που υπηρετεί τουρκικά συμφέροντα.