Πένθος για την οικογένεια Τορναρίτη

Έφυγε το πρωί της Πέμπτης (6/08) από τη ζωή ο δικηγόρος, συγγραφέας, συλλέκτης και εικαστικός, Γιώργος Τορναρίτης.

Ο Γιώργος Τορναρίτης, πατέρας του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, Νίκου, του νομικού Κρίτων Τορναρίτη, του διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ολυμπιακού, Χριστόφορου, πέθανε σε ηλικία 84 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια και τους φίλους του.

«Σήμερα το πρωί έφυγε για το παντοτινό ταξίδι ο πατέρας μου Γιώργος Τορναρίτης. Τον Ευχαριστώ για όσα μας πρόσφερε και για όσα χάρισε στην κοινωνία την τέχνη και τον πολιτισμό. Από σήμερα αναπαύεται εν ειρήνη…», έγραψε ο Νίκος Τορναρίτης.

«Πέθανε σήμερα το πρωί ο πατέρας μου. Πάει σε ένα καλύτερο κόσμο, Από σήμερα αναπαύεται εν ειρήνη…», έγραψε ο Κρίτων Τορναρίτης.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 2 Ιανουαρίου 1936 και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο.

Έγραψε αρκετά σημαντικά άρθρα με θέμα την φυσική ιστορία και την κυπριακή παράδοση και πολιτισμό. Έγραψε διηγήματα στο περιοδικό Μαθητική Εστία του Παγκυπρίου Γυμνασίου 1953 και στην εφημερίδα Παρατηρήσεις και άρθρα για τα κοχύλια του Τροόδους το 1953.Σπούδασε στο Trinity College, Cambridge MA LLB (Cantab) 1955-58 (Barrister at Law Grays Inn 1958). Εργάστηκε για δεκαετίες ως Δικηγόρος. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας κατά τα έτη 1962-65.

Το 1984 ίδρυσε το πρώτο Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής στην Κύπρο στην Αγία Νάπα. Το 1987 παρουσίασε εκθέσεις κοχυλιών και υποβρύχιων φωτογραφιών στην πινακοθήκη Πιερίδη στην Αθήνα και στην Πύλη Αμμοχώστου αντίστοιχα. Το 1992 μαζί με τον Δημήτρη Πιερίδη σύστησε το ίδρυμα Θαλάσσιας Ζωής, του οποίου ήταν ο Πρόεδρος και στο οποίο δώρισε την προσωπική συλλογή απολιθωμάτων, κοχυλιών και σπάνιου φωτογραφικού υλικού.

Το ίδρυμα Τορναρίτη – Πιερίδη προχώρησε στην δημιουργία δύο ξεχωριστών Μουσείων:

  • Το Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη- Πιερίδη, το οποίο τώρα στεγάζεται στην Αγία Νάπα και φέρει το όνομα «Θάλασσα».
  • Το Μουσείο παλαιοντολογίας Τορναρίτη- Πιερίδη στις παλαιές αποθήκες στη Λάρνακα.

Το 2011 του απονεμήθηκε από την Κυπριακή Πολιτεία το μετάλλιο «Stasinos» για την ίδρυση των μουσείων και γενικότερα για την πολύτιμη προσφορά του στον πολιτισμό της Κύπρου.

Ο Γιώργος Τορναρίτης συνέγραψε αρκετές μελέτες και βιβλία, ενώ ελαβε μέρος σε σημαντικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Πηγή: reporter.com.cy