Aπάντηση Φαίδωνος στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔ για το άνοιγμα των σχολείων

Απάντηση δίδει ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔ για το άνοιγμα των σχολείων, κάνοντας λόγο για εκπαιδευτικό κατεστημένο.

“Η ανακοίνωση που εξέδωσε κυριακάτικα η Π.Ο.Ε.Δ. για να απαντήσει στη χθεσινή ανάρτησή μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαιώνει την κριτική που άσκησα σε έναν από τους βασικούς πυλώνες του εκπαιδευτικού κατεστημένου της χώρας μας”, αναφέρει στην γραπτή του ανακοίνωση ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου, οι συνδικαλιστές της Π.Ο.Ε.Δ. δεν έπρεπε να φοβούνται τη δημόσια κριτική και τον δημόσιο διάλογο, προσθέτοντας πως “ήρθε η ώρα να αναλογιστούν και τις δικές τους ευθύνες για τα πολλά κακώς κείμενα στην Εκπαίδευση”.

Είναι, συνέχισε, “πάγια πρακτική των επαγγελματιών συνδικαλιστών να υποστηρίζουν μια θέση αρχής και την ίδια ώρα να εγείρουν έμμεσα και υπό κάλυψη, προσκόμματα για να μην εφαρμοστεί μια απόφαση ή ένα μέτρο που επηρεάζει τα παρεξηγημένα συμφέροντα και κεκτημένα δικαιώματά τους”, εκφράζοντας την άποψη πως “αυτό συνέβη και στην περίπτωση του ανοίγματος των Σχολείων”.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου, ουσιαστικά, “οι συνδικαλιστές της Π.Ο.Ε.Δ. επιδόθηκαν σε μια πρακτική φθοράς με στόχο την υπονόμευση της προσπάθειας για έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 7 Σεπτεμβρίου”. Ακόμη, συνέχισε, “και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη δημιουργούσαν κλίμα αβεβαιότητας και αμφισβήτησης ως προς την επίτευξη του στόχου αυτού”.

Αναφέρει περαιτέρω πως “δυστυχώς, ο Υπουργός Παιδείας φοβούμενος, κακώς, να έρθει σε σύγκρουση με τους συνδικαλιστές, επικαλέστηκε τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ανέβαλε το άνοιγμα των Σχολείων”.

Αν την ερχόμενη εβδομάδα, υπάρχουν επίσης υψηλές θερμοκρασίες, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, προσθέτει, αναφέροντας πως “εύλογα λοιπόν συμπεραίνεται ότι ο πραγματικός λόγος της αναβολής δεν ήταν οι καιρικές συνθήκες”.

“Η στρεφόμενη εναντίον του προσώπου μου αντίδραση της Π.Ο.Ε.Δ.”, προσθέτει στην ανακοίνωση του ο κ. Φαίδωνος, “μαρτυρεί έλλειψη ανοχής στην κριτική και την αντίθετη άποψη από το όργανο εκπροσώπησης αυτών που είναι ταγμένοι να καλλιεργούν και προάγουν το διάλογο μέσα από επιχειρήματα και πνεύμα αλληλοσεβασμού στα Σχολεία της Δημοτικής Εκπαίδευσης”.

Εκφράζει ακόμη την άποψη πως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που χρειάζεται πλέον η χώρα μας είναι αυτή στην Εκπαίδευση, αναφέροντας πως όσο η μεταρρύθμιση αυτή αναβάλλεται, με ευθύνες διαφόρων, θα έχουμε φαινόμενα όπως τη στάση της Π.Ο.Ε.Δ. για το άνοιγμα των Σχολείων και όχι μόνο, κατέληξε.

Σημειώνεται πως ο Φαίδωνας Φαίδωνος με ανάρτηση του το Σάββατο υποστήριζε ότι οι συνδικαλιστές θα έπρεπε να άφηναν τα σχολεία να ανοίξουν και πρόσθεσε ότι το αναβλητικό κρύψιμο κάτω από το χαλί δεν είναι πολιτική προόδου. Ανέφερε παράλληλα πως τα μονοθέσια θρανία που ετοίμασαν στην Πάφο για τους μαθητές υπό τις περιστάσεις είναι εξαιρετικά.

Ο κ. Φαίδωνος υποστήριζε επίσης πως η προσπάθεια διαχρονικά για αποφυγή της σύγκρουσης θέσεων και προθέσεων μεταξύ Υπουργείου και συνδικαλιστών, τελικά έχει ζημιώσει πολύ την παιδεία.

Κατόπιν τούτου η ΠΟΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την ανάρτηση του κ. Φαίδωνος, σημειώνοντας ότι επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στους συνδικαλιστές για την παράταση που δόθηκε στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η ΠΟΕΔ αναφέρει επίσης ότι πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής οργάνωσης ήταν η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που όρισε το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας τον περασμένο Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης:
Εντοπισμός κλαπέντος οχήματος στην Πάφο – Εξετάσεις για εμπλοκή του σε διαρρήξεις

Μάλιστα, σημειώνουν, υποστήριξαν σθεναρά το άνοιγμα των σχολείων με φυσική παρουσία των παιδιών στην τάξη, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας ενώ επισημαίνουν ότι έχουν αναλάβει καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Η ΠΟΕΔ κάλεσε τον Δήμαρχο Πάφου να αποσύρει τη συγκεκριμένη ανάρτηση την οποία χαρακτηρίζει ανυπόστατη, προκλητική και παραπλανητική.

Ακολούθως ο Δήμαρχος Πάφου επανήλθε με τη γραπτή δήλωση χθες βράδυ απαντώντας στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔ κάνοντας λόγο για εκπαιδευτικό κατεστημένο.

Πηγή: ΚΥΠΕ