Διμερείς, Κυπριακό, Αν.Μεσόγειος στις επαφές ΥΠΕΞ Κύπρου – Ρωσίας

Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, το Κυπριακό, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και άλλα περιφερειακά ζητήματα, αναμένεται να συζητήσουν ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, την Τρίτη, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα υπογραφεί το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2021-2022 καθώς και το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας από τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Σαζάνοφ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, Χριστοδουλίδης και Λαβρόφ θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών και ακολούθως θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Στο πλαίσιο των επαφών τους, οι δύο Υπουργοί αναμένεται να ανασκοπήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ρωσίας και να ανταλλάξουν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για το Κυπριακό, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, για τις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας, καθώς και για περιφερειακά ζητήματα», προστίθεται.

Στη συνέχεια, αναφέρεται οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε δηλώσεις προς εκπροσώπους των ΜΜΕ, αφού προηγουμένως υπογράψουν σε ειδική τελετή το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα έτη 2021-2022.

Διαβάστε επίσης:
Νέο δημοσίευμα Γενί Σαφάκ: Το Oruc Reis θα πάει Καστελόριζο – Ανανέωση της Navtex έως 25 Σεπτεμβρίου

«Στο πλαίσιο της ίδιας τελετής, θα υπογραφεί επίσης το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας από τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Σαζάνοφ», σημειώνεται.

Έπειτα, αφού περιηγηθούν στη φωτογραφική έκθεση που είναι αφιερωμένη στα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών στο αίθριο του Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και Σεργκέι Λαβρόφ θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ