Εφιαλτική μέρα για τη λίρα: Η κεντρική τράπεζα του Ερντογάν «καίει» $δισ. για να μην καταρρεύσει

Νέα μέρα, νέο ορμητικό κύμα πωλήσεων για το τουρκικό νόμισμα το οποίο άγγιξε αυτή την ώρα και πάλι ιστορικά επίπεδα – και οι ενδείξεις παραπέμπουν σε πωλήσεις από το εσωτερικό της χώρας.

Και αυτό παρά τις γιγαντιαίες παρεμβασεις της κεντρικής τράπεζας του Ερντογάν – η οποία με πώληση δανεικών δολαρίων (καθώς τα δικά της διαθέσιμα έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί) – προσπαθεί να συγκρατήσει την ισοτιμία της λίρας η οποία έχει μπει σε φάση επιταχυνόμενης πτώσης, καθώς πλέον εκατομμύρια Τούρκοι ωθούν το ίδιο τους το νόμισμα χαμηλότερα όταν πωλούν τις λίρες τους λόγω ανασφάλειας για τους οικογενειακούς και επιχειρηματικούς τους προϋπολογισμούς.

Η σχέση ανταλλαγής με το δολάριο σκαρφάλωσε στις 7,6845 λίρες για ένα αμερικανικό νόμισμα.

Το εντυπωσιακό και σήμερα είναι η έκταση των νομισματικών παρεμβάσεων της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες αντανακλώνται ξεκάθαρα στο διάγραμμα του ζεύγους USDTRY:

Οι πωλήσεις λιρών από τούρκους πολίτες ήταν αθρόες από το άνοιγμα της αγοράς στην Τουρκία (06:00 UTC στο διάγραμμα) που εκτίναξαν τη σχέση ανταλλαγής ψηλότερα (και τη λίρα χαμηλότερα).

«Τα ρήγματα» που φαίνονται στο διάγραμμα είναι οι πωλήσεις δολαρίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας οι οποίες ρίχνουν τη σχέση ανταλλαγής, αλλά το κύμα πωλήσεων την εκτοξεύει και πάλι ψηλά.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έκανε κι άλλη μια παρέμβαση λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

Οι παρεμβάσεις σήμερα ήταν ιδιαίτερα ισχυρές, πράγμα που σημαίνει ότι κάηκαν δισεκατομμύρια.

Το ερώτημα είναι ότι με τη αρνητική δυναμική που έχει το τουρκικό νόμισμα – και πλέον με τον ενεργό ρόλο που έχουν οι ίδιοι οι Τούρκοι στην κατάρρευσή του – πόσο καιρό θα μπορέσει η λίρα να παραμείνει σε επίπεδα που δεν προκαλούν συναλλαγματική κρίση, και την κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών για την οποία έχει προειδοποιήσει η Moody’s.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ένα λόγο να προσεύχεται για την υγεία των ευρωπαίων ηγετών, ωστε να συναντηθούν το δυνατόν νωρίτερα και να παράσχουν αυτό που εύχεται: Μια εκτόνωση στο γεωπολιτικό πεδίο που θα ανακουφίσει τη λίρα και θα καθησυχάσει σε αυτή τη φάση πρώτα τους ίδιους τους Τούρκους.

Κάθε μέρα που περνά οι πιθανότητες λιγοστεύουν, και οι αναπόφευχτες επιλογές για την τουρκική οικονομία έρχονται πιο κοντά.

Πηγή: newmoney.gr