Γ.Λουκαΐδης: Η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει τις ηγεμονικές της βλέψεις

Στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκε ο Βουλευτής, Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που συμμετείχε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Συνέλευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Υποεπιτροπής για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο, ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε την ανάγκη επανενεργοποίησης της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό, στη βάση διεθνώς αναγνωρισμένων κανόνων και με τη συμμετοχή των δυο πλευρών. Επεσήμανε δε ότι, αν και το Ισραήλ δεν έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει στην προσάρτηση πρόσθετων Παλαιστινιακών εδαφών, όπως προβλέπει η «Συμφωνία του Αιώνα» του Αμερικανού Προέδρου, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη.

Στο θέμα της Λιβύης, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι το ορατό ενδεχόμενο κατάρρευσης της επιτευχθείσας εκεχειρίας της 21ης Αυγούστου, αλλά και τα συγκρουόμενα συμφέροντα τρίτων χωρών, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επίτευξη πολιτικής λύσης και καθιστούν μάλλον ανέφικτο το στόχο της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, με συνέπειες και για την ίδια την Ευρώπη. Οι τουρκικές έκνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν περαιτέρω την ένταση και την αστάθεια στην περιοχή, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής.

Ανατολική Μεσόγειος και Τουρκία

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σε άλλη παρέμβασή του για την αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Λουκαΐδης υπογράμμισε ότι η Τουρκία επιχειρεί δια των επαναλαμβανόμενων προκλητικών και παράνομων ενεργειών της να επιβάλει τις ηγεμονικές της βλέψεις στην περιοχή.

Η παραβατική αυτή συμπεριφορά, πρόσθεσε, αντίκειται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών, ειδικότερα της Ελλάδας και της Κύπρου και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας. Αποτελεί δε, συνέχισε, αποσταθεροποιητικό παράγοντα που πλήττει το στόχο της οικοδόμησης συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για τους λαούς της περιοχής. Η παράνομη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης Αλ Σάρατζ στη Λιβύη, ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Αιγύπτου, ενώ οι συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.

Απορρίπτοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς Τούρκων Βουλευτών περί δήθεν προστασίας των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Λουκαΐδης, τόνισε ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων ως αναπόσπαστου τμήματος του κυπριακού λαού, είναι απολύτως σεβαστά, αλλά η Τουρκία, η οποία ως κατοχική δύναμη, εξακολουθεί να παραβιάζει την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έχει κανένα δικαίωμα στην Κύπρο και την ΑΟΖ της.

Διερωτήθηκε δε πώς μπορεί η τουρκική Κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι εργάζεται για τη λύση του Κυπριακού, όταν ενεργεί με τρόπους που υπονομεύουν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και όταν μεθοδεύει τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Διαβάστε επίσης:
Ορκίστηκαν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα τα μέλη της Επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις

Οι προκλητικές αυτές ενέργειες της Τουρκίας παρεμποδίζουν τις όποιες προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, είπε ο κ. Λουκαΐδης. Κάλεσε τέλος τη διεθνή κοινότητα και τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ειδικότερα, να ενεργήσουν αποφασιστικά απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα και να ασκήσουν την επιρροή τους, προκειμένου να τερματιστούν άμεσα αυτές οι ενέργειες που ξεφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ