Κοινή θέση ΣΕΚ και ΔΗΚΟ η ανάγκη στήριξης της κυπριακής οικονομίας

Την κοινή τους θέση για στήριξη της κυπριακής οικονομίας, η οποία ενδεχομένως να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού, εξέφρασαν σήμερα ΔΗΚΟ και ΣΕΚ σε σημερινή τους συνάντηση στα γραφεία της ΣΕΚ. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσίασε κατά τη συνάντηση τις προτάσεις του κόμματος για ανάκαμψη και ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας στάθηκε ιδιαίτερη στην ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε αρχικά την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία καθώς θεωρεί πως τα δημοσιονομικά δεδομένα κινούνται προς μια αρνητική κατεύθυνση και πως η ανεργία θα αυξηθεί σημαντικά με το ποσοστό ενδεχομένως να ξεπεράσει το 9%.

«Επομένως, θεωρούμε πως άμεσα θα πρέπει να καταρτιστεί ένα σχέδιο στήριξης της οικονομίας, των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας», είπε, σημειώνοντας πως όλες αυτές οι ομάδες θα κληθούν να πληρώσουν βαρύ τίμημα για τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα των επόμενων μηνών.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το ΔΗΚΟ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης της οικονομίας, τις οποίες επιθυμεί να συζητήσει τόσο με την Κυβέρνηση όσο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κοινωνικούς εταίρους, όπως η ΣΕΚ. Ευχαρίστησε την ηγεσία της ΣΕΚ να συζητήσουν τις προτάσεις τους καθώς και τις θέσεις της Συντεχνίας, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία, ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με την προστασία των εργαζομένων και της αγοράς εργασίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μάτσας, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ είπε πως υπάρχει μια κοινή αντίληψη ως προς την ανάγκη επανασχεδιασμού της οικονομίας έτσι ώστε να υπάρξει απεξάρτηση από τον τουρισμό και ενίσχυση της οικονομίας μέσω από άλλους τομείς, δημιουργώντας προοπτική ανάπτυξης και ανάκαμψης.

«Ως ΣΕΚ θέσαμε την ανάγκη προώθησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων στη βάση και της δυνατότητας που θα δοθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μέσα από το στοιχείο της διαφοροποίησης της αγοράς εργασίας έτσι ώστε να δοθεί έμφαση και ώθηση στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη βάση της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης η οποία θα αποφορτίσει την απασχόληση από την φορολογία και θα φορολογήσει τη ρύπανση, δίνοντας ώθηση στην κυκλική οικονομία», είπε.

Πρόσθεσε πως η ΣΕΚ θεωρεί επίσης σημαντική τη μεταρρύθμιση που αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση έτσι ώστε η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή να γίνει όσο το δυνατό πιο ανώδυνα στηρίζοντας και τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές.

Όπως είπε, η γραμμή επικοινωνίας με το ΔΗΚΟ παραμένει ανοικτή ώστε να διαχειριστούν τα ζητήματα που θα προκύψουν, ευελπιστώντας, όπως σημείωσε, ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας και ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μετάβαση στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης:
Ν.Παπαδόπουλος: Η Κύπρος να στηρίξει τις προσπάθειες της Αρμενίας

Ο κ. Μάτσας είπε στη συνέχεια πως κατά τη συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη στήριξης του ΓεΣΥ, το οποίο πέραν από τα προβλήματα που παρουσιάζονται, βάλλεται εκ του πονηρού και σκόπιμα σε μια προσπάθεια ενδεχόμενης αποτροπής της πλήρους εφαρμογής του.

Καταλήγοντας είπε πως η ΣΕΚ θα είναι συμπαραστάτης σε όσους στηρίξουν το ΓεΣΥ αλλά και πολέμιος σε όσους διαπιστωθεί ότι στόχος τους είναι η κατάρρευση του συστήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ