Κορωνοϊός – Ιράν: Δεν υπάρχουν κλίνες για ασθενείς με Covid-19

Δεν υπάρχουν πλέον κλίνες στα νοσοκομεία του Ιράν για ασθενείς με κορωνοϊό καθώς παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα μέλος της επιτροπής αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

«Αν οι υπεύθυνοι εξακολουθήσουν να αγνοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης, οι ασθενείς με κορωνοϊό σε πόλεις όπως η Τεχεράνη σύντομα θα αναγκαστούν να λαμβάνουν θεραπεία στους διαδρόμους των νοσοκομείων, διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν άλλες κλίνες», δήλωσε ο επιδημιολόγος Μασούντα Μαρντανί μιλώντας στην εφημερίδα Watane’e Emrus.

Μόνο οι μισοί κάτοικοι των μεγάλων ιρανικών πόλεων τηρούν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, με αποτέλεσμα τα μέσα μεταφοράς και τα εμπορικά κέντρα να έχουν αναχθεί σε επίκεντρα της μόλυνσης.

Σύμφωνα με τον Μαρντανί, η κατάσταση είναι χειρότερη στην Τεχεράνη που έχει 13 εκατομμύρια κατοίκους.

«Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που το αίτημα για lockdown μίας εβδομάδας στην Τεχεράνη είναι ρεαλιστικό (…) διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες να προσφέρουμε ιατρική περίθαλψη», υπογράμμισε.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί μέχρι στιγμής αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής νέου lockdown στη χώρα, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να συνηθίσουν να ζουν με τον ιό, τον οποίο θεωρεί μακροπρόθεσμη πρόκληση. Ο Ροχανί τάσσεται υπέρ της επιστροφής στην κανονικότητα και της αυστηρής τήρησης των μέτρων υγιεινής.

Διαβάστε επίσης:
Στην Αθήνα η Πρώτη Κυρία για τις επετειακές εκδηλώσεις «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020»

Στο μεταξύ ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στο Ιράν έφτασε τις τελευταίες ημέρες τις 3.500, ενώ οι θάνατοι τους 200. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ιράν, περισσότεροι από 450.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από Covid-19 και 25.000 έχουν πεθάνει.

Πηγή: protothema