Μαζικά PCR στην Καρπασία, επικρίσεις νοσηλευτών και η επιδημιολογική εικόνα στα κατεχόμενα

Μην κάνετε επισκέψεις τις επόμενες 15 ημέρες κάλεσε τους κατοίκους της κατεχόμενης Γιαλούσας και των γύρω χωριών, ο «δήμαρχος» Γιαλούσας, Εμράχ Γιεσίλιμαρκ, ανακοινώνοντας μέσω των ΜΚΔ, ότι στην περιοχή έγιναν 90 διαγνωστικοί έλεγχοι PCR.

Σύμφωνα με τ/κ ιστοσελίδες, στην ανάρτησή του ο κ. Γιεσίλιμαρκ ανάφερε ότι πρόκειται για τα 90 άτομα που συμμετείχαν σε προεκλογική συγκέντρωση του Ερχάν Αρικλί στην Αγία Τριάδα. Απευθυνόμενος προς τους κατοίκους των γύρω χωριών είπε ότι τα τεστ έγιναν χθες, θα τους ενημερώσει – είπε – για τα αποτελέσματα και τους ζήτησε τις επόμενες 15 ημέρες να μην πάνε ούτε και να δεχθούν επισκέψεις. Τους ζήτησε επίσης να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση και να φορούν την μάσκα.

Τον Ερχάν Αρικλί, που ανακοίνωσε επίσης χθες μέσω των ΜΚΔ ότι και ο ίδιος διαγνώστηκε θετικός στον ιό και βρίσκεται σε ξενοδοχείο καραντίνα, τηλεφώνησε για να ευχηθεί περαστικά σήμερα, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Ο δε «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ με γραπτή του δήλωση ευχήθηκε περαστικά στον κ. Αρικλί και τον «βουλευτή», Μπερτάν Ζάρογλου του ίδιου κόμματος (κόμμα Αναγέννησης) και δήλωσε ότι «εργαζόμαστε μέρα νύχτα για να πετύχουμε», εννοώντας τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο τ/κ Τύπος τονίζει σήμερα την ανακοίνωση των ιατρικών οργανώσεων ότι ο αριθμός των ασθενών έχει ξεπεράσει την δυνατότητα νοσηλείας σε νοσοκομεία ενώ ο πρόεδρος της συντεχνίας νοσηλευτών και νοσοκόμων, Αλί Οζγκιουτσμέν σε συνέντευξή του στην Γενί Ντουζέν αναφέρει ότι «η ανησυχία μας είναι μαζί με την σοβαρή εξάπλωση του ιού, το σύστημα υγείας να μην μπορεί να αντεπεξέλθει».

«Είναι σαν να βρισκόμαστε σε έναν δρόμο με ομίχλη και δεν μπορούμε να δούμε μπροστά μας. Θεωρώ ότι από δω και πέρα είμαστε αντιμέτωποι με την μοίρα μας. Όσο πιο πολύ εξαπλωθεί (ο ιός) τόσο πιο σοβαρή θα είναι η κατάσταση», πρόσθεσε λέγοντας ότι ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών που έχουν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό είναι 4.

Ο ίδιος είπε ότι μεταξύ των νοσηλευτών υπάρχει πανικός, το «υπουργείο υγείας» δεν έρχεται σε επαφή μαζί τους, δεν έχουν επικοινωνία και ζήτησε από τους πολιτικούς να μην εκμεταλλεύονται τα θέματα υγείας ούτε και τους επαγγελματίες υγείας για να αποκομίσουν όφελος.

Αυτή την ώρα η «βουλή» στα κατεχόμενα συνέρχεται εκτάκτως για την έγκριση της τροποποίηση «νομοθεσίας» περί εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων ώστε να ποινικοποιηθούν ή/και να αυξηθούν οι ποινές όσων παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.

Ήδη χθες κατηγορίες προσλήφθηκαν από την «αστυνομία» σε 9 άτομα που έκαναν πάρτι γενεθλίων στην κατεχόμενη Μια Μηλιά. Με βάση τις τελευταίες αποφάσεις της «επιτροπής λοιμωδών νοσημάτων» τα πάρτι γενεθλίων απαγορεύονται.

Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – ΝΑΤΟ αύριο στις Βρυξέλλες

Ο γιατρός Ερντέμ Ασάρνταγ, πρώην μέλος του «επιστημονικού συμβουλίου» (του «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ) που είχε παραιτηθεί λόγω διαφωνιών με τους χειρισμούς, δήλωσε στην Χαβαντίς ότι η «κυβέρνηση» δεν ακούει τους επιστήμονες, θεωρεί πως η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου και πρέπει να επιβληθεί καραντίνα 21 ημερών. Θεωρεί επίσης ότι η μη τήρης του μέτρου της καρανίνας είναι κάτι καταστροφικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ