Με οδικό χάρτη ενεργειών οι επόμενες κινήσεις Υπ.Υγείας και ΟΑΥ

Σε διαδικασία καθορισμού των επομένων κινήσεων βρίσκονται Υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), σε σχέση με τις εκκρεμότητες, που εξακολουθούν να υφίστανται και αφορούν την πορεία υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, του ΟΑΥ και των οργανωμένων ασθενών, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε όπως δοθούν χρονοδιαγράμματα, για εφαρμογή των προτεραιοτήτων, καθώς επίσης να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις, προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχόμενα λάθη, που έχουν προκύψει από τους περιορισμούς, οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τον ΟΑΥ σε επισκέψεις ασθενών και ιατρικές πράξεις.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από έγκυρες πηγές, ο Υπουργός Υγείας έχει ήδη ζητήσει από τον ΟΑΥ να του καταθέσει οδικό χάρτη, με τις ενέργειες που επιβάλλεται να γίνουν το επόμενο διάστημα, ώστε να προωθηθούν το συντομότερο δυνατόν όσα θέματα παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Στον ΟΑΥ αύριο ο Υπουργός Υγείας

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, αύριο Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας θα συμμετάσχει στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΥ, κατά την οποία θα συζητηθεί μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο αλλαγής του προγραμματισμού που αφορά στην ένταξη των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας στο ΓεΣΥ. Επίσης, θα γίνει επισήμανση στον Οργανισμό όπως οι διαδικασίες παραμείνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά παράλληλα, πως θα πρέπει να υπάρξει σωστή προετοιμασία και να μη γίνουν βεβιασμένες ενέργειες για χάρη των χρονοδιαγραμμάτων.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη έχουν καταγραφεί όλες οι σοβαρές εκκρεμότητες που εντοπίζονται στην πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ και αυτές αφορούν στη σωστή λειτουργία του επιστημονικού συμβουλίου, στη σύσταση Επιτροπής Ελέγχου, στις διάφορες νομοθετικές εκκρεμότητες, στα ζητήματα που αφορούν την 1η φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ, στην προώθηση των διαδικασιών που αφορούν την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, και στην προώθηση των διαδικασιών για την ένταξη των υπηρεσιών αποκατάστασης και ανακουφιστικής φροντίδας στο ΓεΣΥ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο οδικός χάρτης θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ στην αυριανή συνεδρία του ΔΣ του ΟΑΥ το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκ νέου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, είπε ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη από πλευράς ασθενών τέθηκε για άλλη μια φορά το θέμα αξιολόγησης της κατάστασης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. «Έχουμε συζητήσει τα θέματα, που αφορούν τους ασθενείς και τα θέματα τα οποία έχουμε θίξει και με υπομνήματα και με επιστολές μας, όσον αφορά το ΓεΣΥ και που αφορούν και τα δημόσια νοσηλευτήρια», είπε.

Πρόσθεσε ότι έχουν συζητηθεί κάποια εξειδικευμένα θέματα, όπως είναι οι καταχρήσεις, οι περιορισμοί, τα θέματα της ποιότητας, τα θέματα του εκσυγχρονισμού των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τα προβλήματα πρόσβασης των ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια και το θέμα του απογευματινού ωραρίου των νοσηλευτηρίων, ενώ έχει ζητηθεί από πλευράς των ασθενών η όλη υποδομή να αξιοποιείται και να δώσει πρόσβαση στους ασθενείς με περισσότερες επιλογές.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι έχουν συζητήσει τα θέματα της συνεργασίας μεταξύ πάροχων, ασθενών, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, έτσι μέσα από θεσμοθετημένες συναντήσεις, να μπορούν να προχωρήσουν άμεσα με λύσεις.

Επιπλέον, ο κ. Κουλούμας είπε πως έχει συμφωνηθεί ότι θα πρέπει να γίνουν υποεπιτροπές, στις οποίες να συμμετέχουν ασθενείς και οι πάροχοι γιατροί, έτσι ώστε να συζητηθούν τα θέματα της ποιότητας και της πρόσβασης και τα θέματα των καταχρήσεων, για να λαμβάνονται αποφάσεις αποδεκτές από όλους, να προωθούνται και να είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Εφαρμογή πρωτοκόλλων το ταχύτερο δυνατόν

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έχει συμφωνηθεί το ταχύτερο δυνατόν η έναρξη εφαρμογής των πρωτοκόλλων και των κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών, κάτι που θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ζητήματα, τα οποία έπρεπε να είχαν προωθηθεί, ωστόσο, παραμένουν στάσιμα, είπε ότι «το ζήτημα των πρωτοκόλλων συζητείται συνεχεία, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα», για να σημειώσει πως γίνονται προσπάθειες, οι οποίες δεν έχουν καρποφορήσει.

Διαβάστε επίσης:
Σταματούν οι πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μέχρι 13/9 – Περιορισμός και στα πλοία

Σε σχέση με την αντίδραση των γιατρών, που εκφράζουν δυσαρέσκεια, για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από τον ΟΑΥ, ο κ. Κουλούμας ανέφερε ότι και οι ασθενείς από την πλευρά τους έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους, διότι όπως πρόσθεσε, περιορίζεται πρωτίστως η πρόσβαση ασθενών. «Έπρεπε να κτυπηθεί το φαινόμενο της κατάχρησης. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να μπουν ποιοτικά πρωτόκολλα και κριτήρια. Πρέπει να μπουν κανονισμοί στο σύστημα με ποιοτικά χαρακτηριστικά, διότι εμείς θέλουμε ποιοτική υπηρεσία υγείας», είπε.

Εφτά χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις δωρεάν σε δύο μήνες

Τέλος, σημείωσε ότι από την ημέρα της έναρξης της ενδονοσοκομειακής φροντίδα και για δύο μήνες έχουν γίνει 7 χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις δωρεάν σε ασθενείς μέσω του ΓεΣΥ. «Το ΓεΣΥ είναι εκεί. Έχει φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται βελτιώσεις. Τα προβλήματα είναι αναμενόμενα, αλλά εκεί είμαστε για να συζητήσουμε και να βρούμε τις λύσεις», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ