Μείωση εσόδων κατά 12% λόγω πανδημίας καταγράφει ο Δήμος Λευκωσίας

Ο Δήμος Λευκωσίας, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού «καταγράφει μείωση εσόδων κατά 12%» δήλωσε ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σημειώνοντας ότι «αυτό μας ανάγκασε να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το 2020, σε εξοικονομήσεις και άλλες διορθωτικές ενέργειες μέσα από τις οποίες πετύχαμε μείωση εξόδων 7,25%, ωστόσο, ο προϋπολογισμός μας εξακολουθεί να είναι ελλειμματικός κατά 1,7 εκατ. ευρώ.

Σε γραπτή του δήλωση με αφορμή τη στάση εργασίας των εργαζομένων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος Λευκωσίας συμμερίζεται, όπως αναφέρει, «τις ανησυχίες που εξέφρασαν σήμερα χιλιάδες δημοτικοί υπάλληλοι σε όλη την Κύπρο, για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Εκτιμά ότι «η στασιμότητα αυτή δίνει παράταση ζωής σε ένα μοντέλο που όλοι συμφωνούν ότι δεν επιτρέπει στους Δήμους να διαχειριστούν αποτελεσματικά ζητήματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής στις πόλεις και άπτονται της εξυπηρέτησης των δημοτών».

Αναφέρει ότι «η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να προωθηθεί άμεσα διότι ακριβώς το κράτος γνωρίζει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές Αρχές». Προβλήματα, προσθέτει, «τα οποία επιδεινώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πανδημία, οδηγώντας τους δήμους σε νέες, ακόμη πιο οδυνηρές, οικονομικές περιπέτειες οι οποίες πρώτιστα επηρεάζουν τις προσφερόμενες προς τους δημότες υπηρεσίες».

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Λευκωσίας «η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των δήμων ως επίσης και για την εξυπηρέτηση των δημοτών τους και για την παροχή εκείνων των υπηρεσιών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους».

Προσθέτει ότι «ήρθε η ώρα, Κυβέρνηση και Βουλή, να προχωρήσουν σε δραστικές αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, μακριά από δικαιολογίες και προσκόμματα. Είναι η ώρα το κράτος να παρέχει ουσιαστική στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ θεωρούμε και εξαιρετικής σημασίας, κάθε πόλη να έχει ένα ξεκάθαρο οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο να μπορεί να στηρίξει τη βιωσιμότητά της, σε βάθος χρόνου».

Επίσης, αναφέρει ο Δήμαρχος Λευκωσίας, «οι τοπικές Αρχές, θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις έγκαιρα και αυτόνομα χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές εγκρίσεις από τα Υπουργεία ή και την Βουλή. Θα πρέπει επίσης να διαθέτουν τους πόρους που είναι απαραίτητοι για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Ειδικότερα για τη Λευκωσία, ο Δήμαρχός της, σημειώνει ότι «η δημιουργία ενός δήμου, θα διαμορφώσει τις συνθήκες για ενιαία διοίκηση, ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό (βάζοντας φρένο στην οριζόντια εξάπλωση της πόλης), ενιαίο κυκλοφοριακό σχεδιασμό και ενιαία επιβολή της νομοθεσίας».

Καταλήγοντας, υπενθυμίζει «τη δημόσια τοποθέτηση πέντε Δημάρχων της Λευκωσίας για τη δημιουργία ενός δήμου καθώς και το χρόνιο αίτημα των προέδρων του ΣΥΛ και του ΣΑΛ για συνένωση».

Πηγή: ΚΥΠΕ