Mνημόνιο συνεργασίας Δ. Πάφου και Γεροσκήπου για διεκδίκηση κονδυλίων από τα Ταμεία της ΕΕ

Yπεγράφη σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου για τη διεκδίκηση κονδυλίων για χρηματοδότηση έργων από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωση, ενώ υπογράφηκε και σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία Remaco/Planet για την εκπόνηση της μελέτης στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της υπογραφής Μνημονίου ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα σημαντική για τους Δήμους Πάφου και Γεροσκήπου με την επισημοποίηση της συνεργασίας των δύο Δήμων στα πλαίσια προετοιμασίας και υποβολής μιας στρατηγικής μελέτης για την ανάπτυξη των δύο Δήμων και στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου της ΕΕ 2021- 2027.

Όπως ανέφερε ο κ. Φαίδωνος, “είναι καλά γνωστό ότι έχουν ανακοινωθεί τα κονδύλια ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων, είτε στο Ταμείο Ανάκαμψης, είτε στο Ταμείο Συνοχής, και τα άλλα Ταμεία της ΕΕ στα οποία πλέον με την πρόταση που θα καταθέσουμε θα επιχειρήσουμε να εντάξουμε την στρατηγική μας εν πρώτης και τα έργα που συνεπάγεται αυτή η στρατηγική για να υλοποιηθούν την επόμενη επταετία”.

Επεσήμανε πως σ΄αυτή την μεγάλη προσπάθεια θα είναι στενή η συνεργασία τους με τον Δήμο Γεροσκήπου και την ίδια ώρα με τους συμβούλους τους, όπως είπε, την εταιρεία Remaco/ Planet που επιλέχθηκε μέσω διαδικασίας, και με την οποία υπέγραψαν σήμερα σύμβαση συνεργασίας. Ακολούθως συνέχισε, θα εκπονηθεί αυτή η μελέτη και θα υποβληθεί εντός του έτους στην Μονάδα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Επιπρόσθετα ο Δήμαρχος Πάφου έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα προς την κοινωνία και τους πολίτες ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη στη πόλη της Πάφου και τα πολλά έργα που είδαμε να γίνονται την προηγούμενη πενταετία σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν χρηματοδοτηθεί από τα ίδια Ταμεία της αντίστοιχης περιόδου 2014- 2020.

“Άρα, αυτοί που με πολύ ευκολία ασκούν κριτική στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την ίδια ώρα, πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλά έργα υποδομής και προόδου και ανάπτυξης των πόλεων μας και της χώρας μας στηρίζονται σε χρηματοδοτήσεις τις οποίες λαμβάνουν από την ΕΕ”, είπε ο Δήμαρχος Πάφου.

Ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως “διαβατήριο μας για τη νέα προγραμματική περίοδο οι αξιώσεις μας και το πρόγραμμα μας θα στηριχτεί στην καλή δουλειά που κάναμε στην προηγούμενη περίοδο 2014- 2020″. Tώρα συνέχισε, με τους συνεργάτες μας τον Δήμο Γεροσκήπου θα προσπαθήσουμε και στον Δήμο Γεροσκήπου να γίνουν βασικά έργα υποδομής και η Πάφος να εμπλουτιστεί με καινούργια έργα, προσθέτοντας πως αυτήν την επταετία δεν θα αρκεστούν στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ μόνο, αλλά την ίδια ώρα, όπως είπε, με δικές τους εξοικονομήσεις και δικά τους χρήματα από Δήμους ή Δήμοι αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό θα χρηματοδοτηθούν και άλλες μερικές δεκάδες έργα αυτή την επταετία.

Τα μεν να συμπληρώνουν τα δε, και έτσι σημείωσε , θα είναι πολλαπλάσιο το αποτέλεσμα και η θετική επίδραση για την πρόοδο της Πάφου και της Γεροσκήπου και ευρύτερα της Επαρχίας, όπως είπε.

Το όραμα είπε ο Δήμαρχος Πάφου δεν είναι άλλο από αυτό που και η Ευρώπη έχει, δηλαδή, όπως εξήγησε, και η στροφή προς νέες τεχνολογίες προς την ψηφιοποίηση στο smart city.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης ανέφερε πως είναι γνωστό ότι ο Δήμος Γεροσκήπου δεν είχε συμπεριληφθεί στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία της περασμένης επταετίας. Ωστόσο συνέχισε, φέτος χάρη στη συνεργασία τους με τον Δήμο Πάφου έχουν συμπεριληφθεί, προσθέτοντας πως ήδη έχουν δημιουργήσει τις ομάδες εργασίας στους Δήμους Πάφου και Γεροσκήπου που μαζί με τους μελετητές θα αξιολογήσουν όλα τα έργα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν στις περιοχές τους. Εξέφρασε επίσης την ευχή όπως πολλά απ’ αυτά τα έργα θα γίνουν και στον Δήμο Γεροσκήπου.

Διαβάστε επίσης:
Εξιτήριο για τον Ναβάλνι από νοσοκομείο της Γερμανίας

Ο Αθανάσιος Κεφαλάς, μελετητής από την Ένωση Εταιρειών Remaco/ Planet σε δηλώσεις του ανέφερε πως σήμερα ξεκινούν την συνεργασία τους με τους δύο Δήμους, Πάφου και Γεροσκήπου με στόχο να υποστηριχτούν και να αποτυπώσουν το στρατηγικό τους σχέδιο για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021- 2027 αξιοποιώντας τους πόρους που είναι διαθέσιμοι στο πλαίσιο στρατηγικής και του στόχου πολιτικής της ΕΕ για τη μείωση των ανισοτήτων περιφερειακών και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Πηγή: ΚΥΠΕ