Σεντώνας: Περίοδος έντονης διπλωματικής κινητικότητας ενόψει επίσκεψης Μισέλ

Είναι μια περίοδος έντονης διπλωματικής κινητικότητας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας αναφερόμενος στην αυριανή επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, ενόψει – όπως είπε – της κρίσιμης ειδικής συνεδρίας του σώματος στις 24 Σεπτεμβρίου που θα ασχοληθεί με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Σεντώνας ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η επίσκεψη Μισέλ προστίθεται σε σειρά σημαντικών επαφών της κυβέρνησης όπως των Υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, τις επαφές του Προέδρου με τον κ. Μισιέλ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο και άλλους αξιωματούχους. Θύμισε επίσης την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ των ΗΕ, την τηλεφωνική τους επικοινωνία και την απάντηση του ΓΓ στην επιστολή. «Είναι περίοδος έντονης διπλωματικής κινητικότητας που επιβάλλουν οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και η ορθή προετοιμασία της ειδικής συνόδου στις 24 του μηνός».

Για τις εξελίξεις, είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει το απόγευμα τους πολιτικούς αρχηγούς για τις επαφές και τα αποτελέσματα που αυτές είχαν και θα ακούσει τις δικές τους θέσεις και απόψεις. Ερωτηθείς αν θα τους ενημερώσει και για το θέμα της Λευκορωσίας, ο κ. Σεντώνας είπε ότι η θέση της Κύπρου για τη Λευκορωσία κινείται εντός της πολιτικής συμφωνίας που προέκυψε στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Αυγούστου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε, θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις δικές του επαφές, επαφές Υπουργών αλλά και όσες συναντήσεις ακολουθούν, σημειώνοντας ότι αυτή τη βδομάδα φτάνουν πέραν από τον κ. Μισέλ και ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών και ο Γάλλος Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στο Συμβούλιο Αρχηγών σήμερα θα τεθεί και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας μετά και τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και για τον καταρτισμό του κυπριακού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας η προετοιμασία του οποίου είναι σε εξέλιξη και όταν οριστικοποιηθεί θα υποβληθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πρόσθεσε.

Οι θέσεις των κομμάτων ως προς καταρτισμό σχεδίου είναι για την κυβέρνηση σημαντικές και αυτές προσδοκεί να ακούσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ο κ. Σεντώνας.

Συνάντηση με ΟΣΑΚ

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), ο Παναγιώτης Σεντώντας είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άκουσε με προσοχή τους προβληματισμούς τους, τις αδυναμίες που κατέγραψαν και τις εισηγήσεις τους διότι βρίσκονται στο επίκεντρο του ΓεΣΥ και των Υπηρεσιών Υγείας και οι απόψεις τους είναι πολύ σημαντικές για την κυβέρνηση.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την αποφασιστικότητα του ιδίου και της κυβέρνησης να επιλυθούν τα προβλήματα και να στηριχθεί το ΓεΣΥ, και αντικρίζει θετικά τις πλείστες εισηγήσεις της Ομοσπονδίας, «μεταξύ αυτών και την πρόταση της για συμμετοχή της ομοσπονδίας σε Διοικητικά Συμβούλια ή Επιτροπές πράγμα που θεωρούμε σημαντικό διότι όλες οι Υπηρεσίες απευθύνονται στους ασθενείς και είναι βαρύνουσας σημασίας η άποψη τους».

Ερωτηθείς αν προβλέπεται η συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια βάσει κανονισμών, ο κ. Σεντώνας είπε ότι ενδεχομένως να χρειαστούν και σχετικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας. Είναι υπό μελέτη από το αρμόδιο Υπουργείο.

Διαβάστε επίσης:
Μετακινούνται οι υπηρεσίες του Υπ.Υγείας – Όλες οι λεπτομέρειες

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ανησυχεί για το ΓεΣΥ μετά και την αποχώρηση γιατρών και αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εξετάσει τα θέματα αυτά σε μια μελλοντική σύσκεψη, ο κ. Σεντώνας είπε ότι κάποια εξ αυτών των θεμάτων τέθηκαν ενώπιον του Προέδρου στην σημερινή συνάντηση. «Ο Υπουργός Υγείας πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με φορείς που εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά και είναι υπόψη του Υπουργείου και του Προέδρου, και τυγχάνουν χειρισμού».

Η κυβέρνηση, κατέληξε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι αποφασισμένη να στηρίξει το ΓεΣΥ και να εξεύρει τρόπους (επίλυσης) σε προβλήματα που υπάρχουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ