Σουηδία: Φάσκουν και αντιφάσκουν οι επιδημιολόγοι για την «ανοσία της αγέλης» – Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Στοκχόλμη

Την ώρα που οι ειδικοί στη νόσο Covid-19 επισημαίνουν ότι η κατάσταση στη Στοκχόλμη έχει εκτραχυνθεί κι ότι θα έπρεπε να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, κορυφαίος Σουηδός επιδημιολόγος σπεύδει να υποβαθμίσει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι πολίτες στη σουηδική πρωτεύουσα επισημαίνοντας ότι η «ανοσία της αγέλης» έχει ήδη λειτουργήσει.

Μέχρι στιγμής, η σκανδιναβική χώρα είναι η μόνο στην Ευρώπη που δεν έχει προβεί σε «lockdown» για να φρενάρει την εξάπλωση της νόσου COVID-19, κάνοντας απλά συστάσεις στους πολίτες.

Τώρα όμως , βλέποντας τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού να έχουν αυξηθεί σημαντικά στην Στοκχόλμη, οι υγειονομικές αρχές ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέα αυστηρότερα μέτρα.

Για την στρατηγική της Σουηδίας που δίνει έμφαση στην προσωπική ευθύνη και όχι στο «lockdown» για την επιβράδυνση του ιού, οι αρχές έχουν δεχθεί έντονη κριτική καθώς οι θάνατοι έχουν αυξηθεί από την άνοιξη.

Ωστόσο, την Παρασκευή οι αρχές κατέγραψαν περίπου 1.200 νέα κρούσματα και πέντε θανάτους σε σύγκριση με τα 200 κρούσματα ημερησίως που ανάφεραν οι αρχές τις τελευταίες εβδομάδες.

Η αύξηση των νέων κρουσμάτων προβληματίζει το υπουργείο Υγείας της Σουηδίας και διακριτικά προσπαθεί να τα… μαζέψει. «Ο κυλιόμενος μέσος όρος έχει αυξηθεί κάπως», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο κορυφαίος επιδημιολόγος Anders Tegnell, ο «Τσιόδρας της Σουηδίας» που κρύβεται από την «ανοσία της αγέλης».

«Δεν έχει επηρεαστεί προς το παρόν ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις ΜΕΘ είναι πολύ χαμηλός και ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ χαμηλός», πρόσθεσε. Την ίδια ώρα όμως παραδέχτηκε ότι δεν μπορούν να αποκλειστούν νέα πιο αυστηρά μέτρα για την πρωτεύουσα. Από την έναρξη της πανδημίας, οι αρχές της Σουηδίας έχουν καταγράψει συνολικά 5.870 θανάτους, περισσότερους από τους σκανδιναβούς γείτονές της, αλλά επίσης λιγότερους από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία που επέλεξαν σκληρό «lockdown».

Σε αντίθεση με τους αξιωματούχους του σουηδικού υπουργείου Υγείας, ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι αρχές δεν θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυστηρότερα μέτρα καθώς πλέον με την «ανοσία της αγέλης», η Σουηδία έχει αποφύγει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όπως αναφέρει ο Κιμ Σνέπεν, ειδικός στο θέμα του νέου κορωνοϊού, καθηγητής στο Ινστιτούτο «Niels Bohr» στην Κοπεγχάγη, η Σουηδία μπορεί να έχει νικήσει την πανδημία», γράφει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Διαβάστε επίσης:
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο Κυπριακό Μουσείο

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Politiken» της Δανίας υποστηρίζει: «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι Σουηδοί έχουν αποκτήσει έναν βαθμό ανοσίας και, με ότι άλλο κάνουν για να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου, την έχουν ελέγξει».

Πηγή: protothema