Στην Επ.Οικονομικών η επέκταση κινήτρων για προσέλκυση προσώπων με υψηλά εισοδήματα

Στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα εξεταστεί το νομοσχέδιο που επεκτείνει τα φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση στην Κύπρο στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων και ατόμων υψηλών εισοδημάτων.

Τα φορολογικά κίνητρα, που θεσπίστηκαν το 2012, αφορούν απαλλαγή από φόρο εισοδήματος στο 50% για άτομα με εισοδήματα άνω των €100.000 υπό προϋποθέσεις (καθορισμένες σχέσεις με την Κύπρο, διαμονή στην Κύπρο τουλάχιστον 60 μέρες και να έχουν μόνιμη κατοικία). Το τροποποιητικό νομοσχέδιο προνοούσε την επέκταση των φορολογικών κινήτρων για δέκα έτη αντί πέντε που ίσχυε προηγουμένως.

Το νομοσχέδιο ήταν ορισμένο για συζήτηση στην σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, αλλά αναβλήθηκε λόγω των μέτρων ασφαλείας ενόψει της επίσκεψης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, να δηλώνει ότι το εν λόγω θέμα θα τεθεί ως πρώτο θέμα της συνεδρίας την ερχόμενη Δευτέρα.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως «είναι σωστό ότι συνάδελφοι από κάποια κόμματα, από το ΑΚΕΛ, είχαν ζητήσει τον κατάλογο των ατόμων που είχαν χρησιμοποιήσει αυτό το νομοσχέδιο», για να προσθέσει, ωστόσο, ότι έχει τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών επιστολή της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία καταλήγει ότι δεν μπορούν να δοθούν τα προσωπικά στοιχεία αυτών των ανθρώπων καθότι αυτό παραβιάζει τους νόμους που διέπουν τα προσωπικά δεδομένα.

«H Επιτροπή Οικονομικών θα εξετάσει την ουσία του νομοσχεδίου, θα εξετάσουμε, ανεξαρτήτως ονομάτων, κατά πόσον αυτό το νομοσχέδιο εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των οικονομικών του κράτους», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «σε επίπεδο κουτσομπολιού η Επιτροπή Οικονομικών, τουλάχιστον όσον αφορά εμένα, δεν πρόκειται να το κάνει».

Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός – Βρετανία: Αν συνεχίσουμε έτσι θα έχουμε πάνω από 200 θανάτους καθημερινά τον Νοέμβριο

«Θα εξετάσουμε», είπε, «αυτό το νομοσχέδιο στην ουσία του, κατά πόσον αυτές οι ρυθμίσεις είναι προς το καλώς νοούμενου συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εσόδων που πρέπει να έχει από όλους τους φορολογούμενους πολίτες και όλους τους φορολογικούς κάτοικους της Κύπρου».

Τέλος, η κ. Ερωτοκρίτου διατύπωσε τη θέση του κόμματος της επί της ουσίας του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι «θα πρέπει να δίνονται κίνητρα για να χρησιμοποιείται το σωστό φορολογικό πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προσελκύουμε εταιρείες και άτομα από το εξωτερικό, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται οποιοδήποτε νομοσχέδιο για να μπορούν να υπεκφεύγουν κάποιοι των φορολογικών τους υποχρεώσεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ