Συνάντηση ΥΠΟΙΚ με Πρόεδρο του ΔΗΚΟ: Τί συζητήθηκε

Η Κυβέρνηση έχει προσέξει από την αρχή να μη τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών από τα προγράμματα στήριξης για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ύστερα από συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι στη συνάντηση εξήγησαν την κατάσταση στην οικονομία και τους λόγους για τους οποίους αυτή τη στιγμή γίνεται αναθεώρηση προς τα κάτω της συρρίκνωσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυβερνητική πολιτική έχει αποδώσει.

Παράλληλα είπε ότι συμφωνούν και ενστερνίζονται τις ανησυχίες του Προέδρου του ΔΗΚΟ που αφορούν την πορεία των δημοσίων οικονομικών. Ανέφερε ότι πρόσεξαν από την αρχή ώστε τα προγράμματα στήριξης ή οι έκτακτες δαπάνες του μεγάλου δημοσιονομικού πακέτου στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, να μην θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι φέτος θα υπάρχει ένα έλλειμμα εκεί που θα υπήρχε πλεόνασμα και ότι ενσυνείδητα έχει αυξηθεί το δημόσιο χρέος μέσω και δανεισμού. «Αυτό που αναμένουμε και από το ΔΗΚΟ είναι πιο συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν είτε την ανακατανομή είτε τη μείωση των δαπανών», είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε επίσης ότι συζήτησαν και το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή μια μεγάλη τεχνοκρατική αλλά και πολιτική διεργασία όσον αφορά τον καταρτισμό του. Πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση με το ΔΗΚΟ και θα μελετηθούν οι όποιες προτάσεις κατατεθούν, έτσι ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη απορροφητικότητα στο πλαίσιο του δυνατού.

Παράλληλα ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι τόνισαν και την ανάγκη προώθησης μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύουν ως όρους την αποδέσμευση κονδυλίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Εξέφρασε την προσδοκία να συνεχιστούν οι επαφές με το ΔΗΚΟ στο πλαίσιο μιας δημιουργικής συνεργασίας γιατί κοινός στόχος, όπως είπε, είναι να αντεπεξέλθουμε και να πάμε μπροστά στην οικονομία, σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι με τον ΥΠΟΙΚ αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία της οικονομίας, αλλά και τις προτάσεις του κόμματος όπως αυτές είχαν κατατεθεί στην Κυβέρνηση πριν από λίγο καιρό.

Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τις ανησυχίες του ΔΗΚΟ σε σχέση με τη δημοσιονομική πορεία όπως αυτή εξελίσσεται λόγω της πανδημίας και εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει να είμαστε προληπτικοί και να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα μας επιτρέψουν από τη μια να συγκρατήσουμε το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και από την άλλη να στηρίξουμε τους τομείς της οικονομίας που το έχουν ανάγκη».

Πρόσθεσε ότι για το ΔΗΚΟ είναι σημαντικό να στηριχθεί η μεσαία τάξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ευάλωτες τάξεις του πληθυσμού, αλλά και οι Κύπριοι εργαζόμενοι σε μια κρίσιμη περίοδο για την κυπριακή οικονομία.

Είπε επίσης ότι με τον Υπουργό Οικονομικών συζητήθηκαν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ενδεχόμενο να καταθέσει το ΔΗΚΟ συγκεκριμένες προτάσεις και σχόλια επί του σχεδίου όπως αυτό έχει σχεδιαστεί από την Κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:
Παράταση αναστολής διαδικασίας εξώσεων ενοικιαστών προωθεί η Βουλή

Επιπλέον, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι με κάθε καλή διάθεση το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να συζητήσει στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού τους τρόπους συγκράτησης των δημοσίων δαπανών, του δημοσίου χρέους, ώστε έτσι η Κύπρος να μην ξεφύγει από τους δημοσιονομικούς της σχεδιασμούς.

Πηγή: ΚΥΠΕ