Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν εξυπηρετεί την ειρήνη στην Αν.Μεσόγειο το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ ΗΠΑ- Κύπρου

Δεν εξυπηρετεί την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και βλάπτει την επίλυση του Κυπριακού η υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ στις 12 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και καλεί τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πολιτική ουδετερότητας που παραδοσιακά ακολουθούσαν.

Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αναφέρεται ότι το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της «ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου» – όπως αποκαλείται η Κυπριακή Δημοκρατία – με τις ΗΠΑ στις 12 Σεπτεμβρίου, προβλέποντας την ίδρυση Κέντρου για θέματα ασφαλείας, αγνοεί την τ/κ πλευρά.

«Αυτό το μνημόνιο συνεργασίας δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα βλάψει την επίλυση του Κυπριακού. Τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ με την αρχή του εμπάργκο όπλων για την ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου και τη συμπερίληψη της ε/κ πλευράς στο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης (ΙΜΕΤ) διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί και αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι είναι αξιοσημείωτο από αυτή την άποψη ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δεν συναντήθηκε με την τ/κ πλευρά κατά την επίσκεψή του στο νησί.

«Είναι βέβαιο ότι το μόνο αποτέλεσμα αυτών των μέτρων με τα οποία αποκλείονται οι οι Τ/κ, οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ε/ στο νησί, θα είναι η ενίσχυση της αδιαλλαξίας των Ε/κ και αυτή η προσέγγιση δεν θα ενθαρρύνει την ε/κ πλευρά να τηρήσει μια συμβιβαστική στάση για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος» αναφέρεται.

Διαβάστε επίσης:
Απόπειρα φόνου στο Λιοπέτρι: Την πυροβόλησαν στη βεράντα του σπιτιού της – Χειροπέδες σε νεαρό

«Καλούμε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πολιτική ουδετερότητας που παραδοσιακά ακολουθούσαν στην Κύπρο και να συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΚΥΠΕ