Υπ.Γεωργίας: Περαιτέρω στήριξη της χαρουποκαλλιέργειας

Μέσα από σειρά μέτρων που θα ισχύσουν την προγραμματική περίοδο 2021-2027, θα ενισχυθεί περαιτέρω η χαρουποκαλλιέργεια στον τόπο μας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια για τυποποίηση και κατοχύρωση προϊόντων από χαρούπια συνεχίζεται.

Ο κ. Καδής επισκέφθηκε σήμερα φορείς και εταιρείες που σχετίζονται με την παραλαβή και διαχείριση του κυπριακού χαρουπιού και συνομίλησε με τους άμεσα εμπλεκόμενους για το μέλλον του προϊόντος.

Σε δηλώσεις του στη βιομηχανική περιοχή Αγίου Σιλά στη Λεμεσό, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως η Κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την χαρουποκαλλιέργεια, μια από τις παραδοσιακές καλλιέργειες στον τόπο μας, που δεν απαιτεί ούτε μεγάλες ποσότητες νερού, ούτε φυτοφαρμάκων, σημειώνοντας δε ότι η θρεπτική αξία του χαρουπιού και των παραγώγων του, καθώς και οι επιπρόσθετες χρήσεις του, δίνουν μεγαλύτερη αξία στο προϊόν.

«Αυτήν την περίοδο επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ένα πλαίσιο με μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν την επόμενη προγραμματική περίοδο, το 2021- 2027», είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ενισχυμένη στήριξη και για τη φύτευση και για τη συντήρηση καλλιεργειών χαρουπιών.

Επίσης, συνέχισε, το Υπουργείο προσβλέπει στη στήριξη της μεταποίησης του Κυπριακού χαρουπιού και στη στήριξη των αγροτών για ν’ αντιμετωπίσουν τους εχθρούς της χαρουπιάς – κυρίως τα τρωκτικά – είτε μέσα από την επέκταση του προγράμματος εγκατάστασης φωλιών για ανθρωποπούλια, που είναι ο βιολογικός εχθρός των ποντικών, είτε μέσα από ελεγχόμενη διοχέτευση δολωμάτων, όπου αυτό κρίνεται απόλυτα απαραίτητο.

Το Υπουργείο, είπε ο κ. Καδής, θεωρεί πως τα μέτρα αυτά, καθώς και η προσπάθεια για τυποποίηση και κατοχύρωση, σε διεθνές επίπεδο, των προϊόντων που παράγονται από τα χαρούπια, θα δώσουν προστιθέμενη αξία στα προϊόντα αυτά και θα αναβαθμίσουν το ρόλο της χαρουποκαλλιέργειας , «μιας φιλικής προς το περιβάλλον καλλιέργειας, με πολλά πλεονεκτήματα, οικονομικά και περιβαλλοντικά».

Σημείωσε δε ότι απόδειξη του διευρυμένου ενδιαφέροντος για τη χαρουποκαλλιέργεια είναι και το γεγονός ότι, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει παρατηρηθεί μία αύξηση της τάξης του 15% στις επαγγελματικές καλλιέργειες χαρουπιάς, οι οποίες δηλώνονται για τα προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας.

Διαβάστε επίσης:
Καταγγελία ΠΑΣΥΝΟ: Προσπάθεια φίμωσης του ΓΓ της – Ζητά διοικητική-πειθαρχική έρευνα

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της κατοχύρωσης του χαρουπιού, ο Κώστας Καδής ανέφερε πως η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, «και θα ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα».

Πηγή: ΚΥΠΕ