Αισχροκέρδεια στις πωλήσεις μασκών – Τα φαρμακεία τις διαθέτουν σε πενταπλάσιες τιμές

Της Αλεξίας Καφετζή

H αυξανόμενη ζήτηση, αποτέλεσμα της κλιμακούμενης χρήσης της μάσκας οδηγεί στην αισχροκέρδεια και την εκμετάλλευση του καταναλωτή.

Από έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι οι έμποροι-εισαγωγείς διαθέτουν τις μάσκες σε τιμές που κυμαίνονται από 12 μέχρι 20 σεντ τη μια. Τα φαρμακεία απ’ όπου διατίθενται λιανικώς και απ’ όπου πουλιέται ο μεγάλος όγκος των μασκών προς τους πολίτες, τιμολογούν μίνιμουμ 70 σεντ τη μια. Είναι ολοφάνερη η διαφορά τιμής που φτάνει να είναι πενταπλάσια από την αρχική τιμή που τα φαρμακεία αγοράζουν τις μάσκες. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά σε περιόδους που κάποιο προϊόν έχει ζήτηση. Φαινόμενο που δεν απέχει από την αισχροκέρδεια.

Καθώς με τα νέα μέτρα που η Κυβέρνηση επέβαλε και καθιστούν τη μάσκα προϊόν πρώτης ζήτησης, μάλιστα ο κάθε πολίτης θα απαιτείται να χρησιμοποιεί περισσότερες από μια μάσκα την ημέρα, υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξει και περαιτέρω αύξηση της λιανικής τιμής. Έτσι το Υπουργείο Υγείας, αλλά και  άλλοι αρμόδιοι φορείς να πάρει θέση και να παρέμβουν για να διορθωθεί η κατάσταση. Οι πολίτες έχουν πληγεί αφάνταστα από την επέλαση της πανδημίας, τα οικονομικά τους έχουν συρρικνωθεί και η Κυβέρνηση οφείλει να τους προστατεύσει. Αφού η μάσκα καθίσταται είδος πρώτης ανάγκης πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη παρέμβαση και αν υπάρξει ανάγκη να καθοριστεί ανωτάτη τιμή πώλησης προς προστασία του καταναλωτή.