Αναβαθμίζεται ο Δ. Συλλούρης – Μόνο στην Κύπρο συμβαίνουν τέτοια εξωφρενικά

Της Αλεξίας Καφετζή

Μόνο στην Κύπρο μπορούσε να συμβεί. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της χώρας να βρίσκεται υπό διερεύνηση για θέματα διαφθοράς, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να ζητούν παραίτησή του, ο λαός σχεδόν στο σύνολό του να τον κράζει και να ζητά την αποπομπή του κι αντί να βλέπουμε συμμόρφωση με το λαϊκό αίσθημα, αυτός να αναβαθμίζεται και να αναλαμβάνει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας.

Ακριβώς αυτό έχουμε μπροστά μας. Ο Δημήτρης Συλλούρης  από σήμερα και για ένα διήμερο  προεδρεύει της Δημοκρατίας, κατά την απουσία του προέδρου της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, και παρά τις εντεινόμενες  πιέσεις για άμεση παραίτησής του.

Ο κ. Συλλούρης ζήτησε μεν συγγνώμη για τα όσα προκύπτουν από τη δημοσιοποίηση του βίτεο  του Al Jazeera, χωρίς όμως να ανακοινώνει την παραίτησή του και δηλώνοντας ότι θα απέχει από τα καθήκοντα του από τη Δευτέρα.

Οι πλείστοι αναλυτές εκτιμούν ότι η μη παραίτηση του κ. Συλλούρη οφείλεται σε προσπάθεια του να οχυρωθεί πίσω από την ασυλία που του προσφέρει ο βουλευτικός θώκος, κατά τη διάρκεια νομικών διεργασιών που ενδέχεται να κινηθούν για διαλεύκανση του ζητήματος που καταγράφεται στο βίντεο Al Jazeera.

Πάντως η ασυλία καλύπτει τους βουλευτές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και, στη συγκεκριμένη περίπτωση,   είναι καθαρό ακόμα και στον πιο αδαή ότι  ο κ. Συλλούρης δεν ασκούσε τα καθήκοντα του. Αντίθετα φαίνεται να συμμετέχει σε παράνομες διεργασίς.

Την παραίτηση του κ. Συλλούρη ζήτησαν  το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η Συμμαχία Πολιτών, οι Οικολόγοι και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, υποδεικνύοντας το πλήγμα που έχει επέλθει στην κυπριακή Δημοκρατία και στους θεσμούς. Παραίτηση ζητούν και πολλά στελέχη του Συναγερμού το κόμμα που τον εξέλεξε στην προεδρία της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Συλλούρης, εξελέγη πρόεδρος της βουλής το 2016 με 21 ψήφους εκ μέρους του ΔΗΣΥ και του Κινήματος Αλληλεγγύη.

ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ περιορίζονται προς το παρόν στο να υποδείξουν την ανάγκη ανάληψης ευθυνών, χωρίς να αξιώνουν παραιτήσεις και αποφεύγοντας συγκεκριμένες αναφορές στις επίσημες τους ανακοινώσεις.

Νέα δεδομένα φέρνουν οι εξελίξεις στη βουλή

Οι εξελίξεις ως έχουν μέχρι στιγμής, δημιουργούν νέα δεδομένα στη βουλή, αφού με την αποχή του κ. Συλλούρη από τις 19 Οκτωβρίου, καθήκοντα προεδρεύοντα της βουλής θα κληθεί να αναλάβει ο γηραιότερος βουλευτής Αδάμος Αδάμου. Είναι η πρώτη φορά από τη σύσταση της κυπριακής Δημοκρατίας, που πρόεδρος της βουλής θέτει εαυτόν εκτός εργασιών του νομοθετικού Σώματος.

Πάντως, σύμφωνα με το άρθρο 72 του Συντάγματος, σε περίπτωση κένωσης της θέσης του προέδρου της βουλής τότε διενεργείται το συντομότερο εκλογή για την πλήρωσή της.  Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται πρόνοιες αναφορικά με την παύση προέδρου της βουλής. Σε περίπτωση πρόσκαιρης απουσίας ή εκκρεμούσης της πλήρωσης του αξιώματος, προβλέπεται ότι τα καθήκοντα του αξιώματος ασκούνται από τον πρεσβύτερο βουλευτή, εκτός εάν οι βουλευτές αποφασίσουν αλλιώς.

Σε περίπτωση που ο κ. Συλλούρης λάβει την απόφαση να αποχωρήσει όχι μόνο από το αξίωμα του προέδρου της βουλής, αλλά και να παραιτηθεί από την κοινοβουλευτική έδρα, τότε πρώτη επιλαχούσα για να τον αντικαταστήσει θα είναι η Ρούλα Γεωργιάδου και δεύτερος ο Πόλυς Παλλήκαρος.

Επιπρόσθετη αλλαγή θα είναι η αντικατάσταση του Χριστάκη Τζιοβάνη στα έδρανα του ΑΚΕΛ, με πρώτο επιλαχόντα για την ανάληψη της έδρας τον Τουμάζο Τσιελεπή και δεύτερο τον Γιαννάκη Γαβριήλ.

Τι ακολουθεί την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος

Εν τω μεταξύ, νέα δεδομένα δημιουργεί και η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος από την 1η Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν εκ μέρους της κυβέρνησης, η εξέταση των περίπου 300 αιτήσεων που εκκρεμούν ενώπιον των αρμόδιων υπηρεσιών αναμένεται να προχωρήσει κανονικά, όπως και οι αιτήσεις που θα υποβληθούν μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο, προκύπτουν ερωτήματα σε σχέση με τον χειρισμό του οποίου θα τύχουν αιτήσεις που ενώ έχουν υποβληθεί, εκκρεμεί η κατάθεση εγγράφων και πιστοποιητικών εκ μέρους των αιτητών.

Για κίνηση πανικού έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ αποδίδοντας σε αλλότρια κίνητρα τη «βίαιη» διακοπή του προγράμματος. Εξέφρασε μάλιστα, την εκτίμηση ότι η διακοπή έγινε υπό τον φόβο για πιθανές νέες μελλοντικές αποκαλύψεις εκ μέρους του αραβικού δικτύου.