Απαντήσεις στο νέο δημοσίευμα Al Jazeera για εμπλοκή του στο ΚΕΠ έδωσε ο Πρόεδρος Βουλής

Απαντήσεις στο νέο δημοσίευμα του Al Jazeera για εμπλοκή του στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη.


Ο κ. Συλλούρης είπε πως είχε αντιληφθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το συγκεκριμένο άτομο, ο οποίος δρούσε ως αντιπρόσωπος ενδιαφερόμενου επενδυτή στην Κύπρο και ενδιαφερόμενου για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Συνεπώς, είχε αναφέρει το εν λόγω άτομο στον Χριστάκη Τζιοβάνη, στο σπίτι του οποίου είχαν βρεθεί, χαρακτηρίζοντας τον πολύ επικίνδυνο και προτρέποντας τον να προχωρήσει σε καταγγελία στις αρχές.

Ο κ. Συλλούρης έκανε λόγο για σκοπιμότητες του Al Jazeera το οποίο δεν κάνει διερευνητική δημοσιογραφία, άφησε αιχμές για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων εκ μέρους του καναλιού αφού στις ειδήσεις για το συγκεκριμένο θέμα διαφημίζει τις επενδύσεις στα κατεχόμενα, ενώ είπε πως στο βίντεο του καναλιού ενδεχομένως να ακουστεί ο ίδιος να λέει διάφορα πράγματα τα οποία λέχθηκαν αφού είχε διαπιστώσει πως επρόκειτο για απάτη και στην προσπάθεια του να αποσπάσει πληροφορίες.

Μιλώντας κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Συλλούρης είπε αρχικά πως ο «συγκεκριμένος» είχε αναφερθεί και στη συνέχεια με κάποιους άλλους τρόπους, καταγγελθεί, μετά και από δική του παρότρυνση προς τον κ. Τζιοβάνη, στο σπίτι του οποίου παρακάθισαν σε κοινωνικό γεύμα. Σημείωσε πως λίγες ημέρες μετά ο κ. Τζιοβάνης του επιβεβαίωσε ότι έγιναν ενέργειες από τον νομικό του σύμβουλο και έγιναν οι ανάλογες «αναφορές» για το συγκεκριμένο άτομο, το όνομα του οποίο μπορεί και να μην ήταν πραγματικό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως ο Al Jazeera γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος πράκτορας τους αναφέρθηκε στις αρχές. Συνεπώς, πρόσθεσε, ένας σταθμός, ο οποίος θεωρεί ότι απέδειξε και αποδεικνύει πως στην Κύπρο όλα γίνονται λάθος και υπάρχει αυτή η χαλάρωση, θα έπρεπε να προβάλει ως είδηση το γεγονός ότι καταγγέλθηκε στις αρχές το συγκεκριμένο θέμα από την πρώτη ημέρα. «Άρα, ο Al Jazeera δεν κάνει διερευνητική δημοσιογραφία. Κάνει άλλα πράγματα τα οποία είναι εύκολο ο κάθε ένας να τα καταλάβει», είπε.

Σε σχέση με τα γεγονότα, ο κ. Συλλούρης είπε πως τον είχε καλέσει ο κ. Τζιοβάνης με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια, στις 26 Οκτωβρίου στο σπίτι του για να παρευρεθεί σε ένα κοινωνικού χαρακτήρα γεύμα. Στο συγκεκριμένο γεύμα παραβρέθηκε και το συγκεκριμένο άτομο, το οποίο μαζί με δύο άλλα άτομα, ζήτησαν να του μιλήσουν και να του πουν ότι θέλουν να κάνουν επενδύσεις στην Κύπρο και θέλουν να δουν αν υπάρχουν έργα υποδομής.
 
«Όταν μου μίλησε και κατάλαβα περί τίνος πρόκειται και ιδιαίτερα όταν μου μίλησε για κάποιον συγκεκριμένο που είναι καταδικασμένος στην Κίνα, ήταν ένας περαιτέρω λόγος για να επιβεβαιώσω τις προειδοποιήσεις που μου είπε ο κ. Τζιοβάνης», είπε ο κ. Συλλούρης και σημείωσε πως ο κ. Τζιοβάνης του είχε πει να προσέξει και να ψάξει για τον συγκεκριμένο κύριο καθώς δεν του φαινόταν να είχε αγαθές προθέσεις.
 
«Όταν επέμενα να μου πει το όνομα του δεν μου το έλεγε, όταν επέμενα να μου πει πού μένει μου είπε Χονγκ Κονγκ, και εκεί, όπως αντιλαμβάνεστε, τα συμπεράσματα ήταν ευνόητα για μένα. Ένας που καταδικάστηκε από την κινέζικη Κυβέρνηση, διαμένει Χονγκ Κονγκ και η Κίνα δεν μπορεί να κάνει τίποτε ή δεν το έχει για σύλληψη, άλλοι ήταν οι σκοποί του».

Αυτό, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ήταν ένας περαιτέρω λόγος για τον οποίο μόλις τέλειωσε το γεύμα και θα έφευγε, είπα στον κ. Τζιοβάνη και στον διευθυντή του ότι «αυτός είναι πολύ επικίνδυνος, ότι έχετε και εσείς δουλειές στην Κίνα, εγώ σε λίγες μέρες πάω επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, δεν μπορεί να είναι σωστός αλλά είναι μάλλον εγκληματικές οι δραστηριότητες του και πρέπει να τον αναφέρετε». Η αναφορά έγινε, όπως είπε ο κ. Συλλούρης, στις 29 Οκτωβρίου, την πρώτη δηλαδή εργάσιμη ημέρα μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς γιατί έγινε το συγκεκριμένο γεύμα από τη στιγμή που και ο κ. Τζιοβάνης ήταν υποψιασμένος, ο κ. Συλλούρης είπε πως ήταν καλεσμένος από πολύ καιρό προηγουμένως και όχι ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα. Η προειδοποίηση, όπως εξήγησε απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, έγινε την ίδια στιγμή που το συγκεκριμένο άτομο ζήτησε να του μιλήσει στο γεύμα. Είπε πως ούτε και ο κ. Τζιοβάνης τον γνώριζε καιρό και πως οι υποψίες του ιδίου ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους. Πρόσθεσε πως ο ίδιος τον ενθάρρυνε να πει και άλλα πράγματα.

Ο κ. Συλλούρης, είπε πως ζήτησε από τον κ. Τζιοβάνη μετά που είχαν ξαναβρεθεί, να μάθει περισσότερα για τον συγκεκριμένο άτομο, καθώς πιστεύει ότι συνδέεται και με πολλά άλλα πράγματα στην Κύπρο. Ερωτηθείς να πει για ποια άλλα πράγματα εννοεί, ο κ. Συλλούρης είπε πως μιλά και ως Πρόεδρος της Βουλής και πως δεν μπορεί να πει κάτι άλλο αυτή τη στιγμή αφού πρέπει να προστατευθούν οι οποιεσδήποτε έρευνες γίνονται.

Ερωτηθείς γιατί η συγκεκριμένη αποκάλυψη του Al Jazeera έγινε αυτή τη χρονική στιγμή και αν κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από αυτές, ο κ. Συλλούρη είπε πως πρέπει να μιλά θεσμικά.  Ερωτήματα σαν και αυτά είναι πολύ σημαντικά καθώς το περιστατικό έγινε πριν ένα χρόνο και ανακοινώνεται τώρα.

Επίσης, τίθεται το ερώτημα, είπε, πώς ακόμα και όταν η Κύπρος βελτίωσε το Επενδυτικό της πρόγραμμα στις 31 Ιουλίου 2020, το Al Jazeera αμέσως μετά έβγαλε στη δημοσιότητα τα Cyprus Papers. «Γιατί τώρα, αυτή τη περίοδο», διερωτήθηκε ο κ. Συλλούρης και έδωσε στη δημοσιότητα μια διαφήμιση του Al Jazeera για επενδύσεις «στη Βόρεια Κύπρο» σε είδηση που καταγγέλλεται για παρανομίες η Κύπρος. Τυχαία; διερωτήθηκε, και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να μπει σε εικασίες και να πει οτιδήποτε που κατευθύνει τη συζήτηση αλλού. «Τα συμπεράσματα είναι δικά σας», είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο στο βίντεο να εμφανίζεται ο ίδιος να λέει «μην φοβάστε τίποτε θα κανονίσουμε την υπόθεση», απάντησε θετικά. «Υπάρχει ενδεχόμενα βέβαια, και περισσότερα. Μπορεί να ακούσετε για παράδειγμα ότι αν δεν τα καταφέρεις στην Κύπρο μπορεί να πάμε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αφού είναι αθώος ο άνθρωπος σου για να πιάσει ένα διαβατήριο», είπε.

Εκείνο το ερώτημα, πρόσθεσε, το οποίο περιστρεφόταν και δεν μπορούσε το συγκεκριμένο άτομο να δώσει απάντηση ήταν ότι αυτός που ήταν καταδικασμένος από την Κίνα, διέμενε στο Χονγκ Κονγκ και η Κίνα δεν μπορούσε να του κάνει οτιδήποτε.

Σε ερώτηση αν αυτή ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε ενώπιον μιας τέτοιας συνάντησης με κάποιον ενδιαφερόμενο για συμμετοχή στο Επενδυτικό πρόγραμμα, απάντησε θετικά λέγοντας πως πολλές φορές ήταν μπροστά σε τέτοιες συζητήσεις και στο εξωτερικό, καθώς ο ίδιος είναι υποστηρικτής του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Ωστόσο, αυτή ήταν η πρώτη φορά που αντιλήφθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα και πως δεν έπρεπε να προχωρήσει μια τέτοια πολιτογράφηση.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον οι καταγγελίες έγιναν θεσμικά προς την Αστυνομία, ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως υπάρχουν λόγοι και διαδικασίες που δεν του επιτρέπουν να πει, έστω και αν γνωρίζει. Αυτό είναι θέμα και του νομικού συμβούλου, το ουσιαστικό που έπρεπε να ενδιαφέρει και το Al Jazeera ήταν ότι έγινε αναφορά την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά από τη συνάντηση. «Αυτό τα λέει όλα και λέει πως τον αντιληφθήκαμε», είπε και πρόσθεσε: «Ήρθε και έφυγε αναφερόμενος».

Ο κ. Συλλούρης απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως οι αναφορές που μπορεί να περιλαμβάνονται στο βίντεο ότι θα σας βοηθήσουμε έγιναν στο πλαίσιο της επιβεβαίωσης από ένα σημείο και μετά, καθώς δεν υπήρχε αμφιβολία. «Φυσικά δεν κατάλαβα ότι ήταν πράκτορας του Al Jazeera ή οτιδήποτε άλλο, αλλού πήγε το μυαλό μου, καθώς τότε γίνονταν ολόκληρες ιστορίες στο Χονγκ Κονγκ και είναι ένας λόγος παραπάνω που ένας ο οποίος είχε αυτή την ταυτότητα και καταδίκη από την Κίνα, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να ζει απαρατήρητος χωρίς πρόβλημα στο Χονγκ Κονγκ», είπε.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε πως μετά που αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν κάτι που απλώς υποψιαζόταν, έκανε και καταγγελίες στη Νομική Υπηρεσία και αναμένει όπως αυτή κινηθεί γρήγορα. Ο κ. Συλλούρης είπε πως είναι ανοικτός να δώσει συνέχεια στο συγκεκριμένο θέμα, όμως όχι στη βάση των αποκλειστικών συνεντεύξεων αλλά των διασκέψεων. Αυτό το πράγμα, κατέληξε, θα πάει πολύ μακριά και είναι και μια ευκαιρία να αποκαλυφθούν κάποια πράγματα όση ζημιά και αν υποστεί ο ίδιος προσωπικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ