Ασφάλεια χωρίς αντίκρυσμα

Της Αλεξίας Καφετζή

Ένα τροχαίο δυστύχημα στάθηκε αρκετό για να οδηγήσει ολόκληρη εταιρεία στην ουσία σε αδράνεια, αφού από το τροχαίο η εταιρεία υπέστη ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και η ασφαλιστική εταιρεία που έπρεπε να καλύψει τη ζημιά αρνείται εδώ και μήνες να το πράξει.

Το δυστύχημα, ένα από τα πολλά στους κυπριακούς δρόμους είχε μια ιδιαιτερότητα. Το ένα από τα εμπλεκόμενα οχήματα ήταν εμπορικό και φορτωμένο με αιθέρια έλαια αξίας 215.000. Όλο το εμπόρευμα καταστράφηκε με αποτέλεσμα η ιδιοκτήτρια εταιρεία έκτοτε να μην έχει έσοδα.

Το εμπορικό αυτοκίνητο ανήκε στην εταιρία Lubritech Ltd και το δεύτερο αυτοκίνητο που είχε και την ευθύνη του δυστυχήματος ήταν ασφαλισμένος στην Αnytime ασφαλιστική εταιρεία μέλος του ομίλου της Interamerican.

Από τις 25 Ιουνίου 2020 που έγινε το τροχαίο και ενώ οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε ήταν ξεκάθαρες, η ασφαλιστική εταιρεία με διάφορες δικαιολογίες αρνείται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Οι δικηγόροι των δύο πλευρών ανταλλάσσουν συνεχώς επιστολές, αλλά η ασφαλιστική εταιρεία προβάλλει συνεχώς προσκόμματα όπως ότι χρειάζονται αναλύσεις σε χημείο του καταστραμμένου προϊόντος για να διαπιστωθεί η ποιότητά του, άρα και η αξία του, ενώ    τελευταία δικαιολογία της ασφαλιστικής εταιρείας είναι ότι περιμένουν απάντηση από την Ελλάδα αφού το claim είναι μεγάλο ποσό και αποφασίζουν εκείνοι, ούσα θυγατρική εταιρεία ελληνικού ομίλου.

Ο επιχειρηματίας μετά το ατύχημα δεν μπoρεί στην ουσία να εργαστεί αφού το κεφάλαιο του ήταν οι 215000 ευρώ που καταστράφηκαν μετά το ατύχημα. Μετά από τέσσερις μήνες προκύπτει και θέμα διαφυγόντων σημαντικών κερδών.

Από την υπόθεση αυτή προκύπτει και το συμπέρασμα ότι μπορεί η Anytime να θεωρείται φθηνή εταιρεία σε σύγκριση με άλλες αλλά… δεν πληρώνει αφήνοντας πολλούς εκτεθειμένους μεταξύ άλλων και τους πελάτες της.

Δικηγόρος της εταιρείας στην ενδιαφέρουσα, τουλάχιστον υπόθεση, είναι ο Κώστας Δημητριάδης.