Δήμος Πάφου: Αναγκαία η κοπή δέντρων στη λεωφόρο Ευρώπης

Αναγκαία χαρακτηρίζει την κοπή δέντρων λεύκας στην Λεωφόρο Ευρώπης και με την έγκριση του Τμήματος Δασών ο Δήμος Πάφου σε ανακοίνωση.

Ο Δήμος Πάφου αναφέρει, πως προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με σχόλια που διατυπώθηκαν για αποκοπή δένδρων λεύκας στην λεωφόρο Ευρώπης, τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείτο σήψη και γήρανση του κορμού των εν λόγω δέντρων, η οποία οφείλονταν σε προσβολή από παθογόνο που προκαλεί εκτεταμένη νέκρωση των ιστών, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται το υπερκείμενο τμήμα του δένδρου και η σήψη να επεκτείνεται προς τα κάτω.

Επισημαίνει επίσης ότι ο Δημοτικός Γεωπόνος ανέφερε πως η επιλογή, πριν από χρόνια, του συγκεκριμένου είδους λεύκας για φύτευση στην εν λόγω περιοχή ήταν μη ενδεδειγμένη, καθώς το είδος αυτό χρειάζεται ιδιαίτερα υγρά εδάφη και χαμηλές θερμοκρασίες. Δεδομένου ότι στην περιοχή φύτευσης δεν επικρατούν οι συνθήκες αυτές, το δένδρο ήταν ευπαθές στις ασθένειες και ο κύκλος ζωής του περιορισμένος.

Λόγω των παραπάνω, προστίθεται στην ανακοίνωση, ο Δημοτικός Γεωπόνος διαπίστωσε ότι υπήρξε νέκρωση και πτώση των βραχιόνων των δέντρων τόσο στο πεζοδρόμιο όσο και στην οδική αρτηρία με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων σε πεζούς, ποδηλάτες και οδηγούς.

Προς αποτροπή ενός τέτοιου κινδύνου, ο Δημοτικός Γεωπόνος κάλεσε δύο φορές κλιμάκιο του Τμήματος Δασών να διενεργήσει αυτοψία στην περιοχή. Το Τμήμα Δασών, στην παρουσία του Δημοτικού Γεωπόνου, διαπίστωσε την σήψη των βραχιόνων και των κορμών και έδωσε την συγκατάθεσή του για την κοπή των δένδρων.

Με βάση τη συγκατάθεση αυτή, συνεχίζει ο Δ. Πάφου στην ανακοίνωση του, ο Δημοτικός Γεωπόνος προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην κοπή των άρρωστων και επικίνδυνων δένδρων, στο πλαίσιο της εκστρατείας καθαριότητας και κλαδεμάτων που διενεργεί η Υπηρεσία Πρασίνου στις οδικές αρτηρίες της πόλης.

Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Αρχές του 2021 «βλέπει» η Γερμανία να εγκρίνονται τα πρώτα εμβόλια για την Ευρώπη

Επισημαίνει δε, πως η κοπή των συγκεκριμένων δένδρων έγινε παρουσία κλιμακίου του Τμήματος Δασών, το οποίο επιτηρούσε και έλεγχε κατά διαστήματα την όλη διαδικασία, παρότι δεν χρειαζόταν η άδειά του λόγω της μικρής διατομής του κορμού.

Διευκρινίζει επίσης ότι ο Δήμαρχος Πάφου δεν υπέγραψε ούτε έδωσε οποιοσδήποτε οδηγίες για την κοπή των δένδρων και το θέμα έτυχε χειρισμού από την αρμόδια Υπηρεσία, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ