Ένας δήμαρχος για… φίλημα

Κανένας δεν μιλά, κανένας δεν ρωτά, κανένας ενδιαφέρεται. Βαρέθηκαν όλοι. Βαρέθηκαν την κοροϊδία. Άφησαν τον Δήμαρχο της Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη να κάνει μόνος του παιγνίδι. Να κοροϊδεύει τους πάντες. Να τους υπόσχεται αποπεράτωση της πλατείας Ελευθερίας, να θέτει χρονοδιαγράμματα, να επαναπροσδιορίζει ημερομηνίες ολοκλήρωσης του έργου. Περνούν τα χρόνια, τα δεκάδες εκατομμύρια εξανεμίζονται, εργολάβοι πάνε κι έρχονται αλλά πλατεία δεν βλέπουμε.

Της Αλεξίας Καφετζή

Αν κάποιος είχε την υπομονή να ψάξει, σίγουρα θα βρισκόταν μπροστά σ’ ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Ποτέ προηγουμένως στο παγκόσμιο δεν εξαγγέλθηκε έργο που να υπερέβη το προϋπολογισθέν κόστος τόσες φορές, να χρειάστηκε πολλαπλάσιο χρόνο να τελειώσει από εκείνο που αρχικά εκτιμήθηκε και να έχει τεθεί τόσες πολλές φορές ημερομηνία παράδοσης του έργου. Το απόλυτο αυτό ρεκόρ το κατέχει ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το έργο που ανέλαβε να φέρει σε πέρας, ένα έργο που είναι ταυτισμένο με την καρδιά της πρωτεύουσας, την κεντρική πλατεία της πόλης. Αλλά προσοχή. Είναι σίγουρο ότι τόσο ικανός είναι ο κ. Γιωρκάτζης που με σιγουριά μπορεί κανείς να προβλέψει ότι μόνο αυτός μπορεί να καταρρίψει το δικό του ρεκόρ.

Το θέμα όμως δεν είναι για γέλια. Είναι πολύ σοβαρό. Μια πλατεία μερικών δεκάδων τετραγωνικών μέτρων δημιουργείται εδώ και πάνω από μια δεκαετία χωρίς να τελειώνει. Τα δεκάδες εκατομμύρια, χρήματα των φορολογουμένων σκορπίζονται, και κανένας δεν δίνει λογαριασμό. Βρισκόμαστε μπροστά σε σκάνδαλο ολκής. Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο μια τέτοια κατάσταση θα προκαλούσε επανάσταση.

Μόνο στη μακαρία νήσο μας επιτρέπουμε στους ταγούς να μας συμπεριφέρονται με αυτό τον απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο. Σε άλλη χώρα, κι ας μην είναι ευρωπαϊκή θα ενεργοποιούνται εισαγγελείς, θα κινητοποιούνταν διωκτικές αρχές. Θα ζητούσαν τουλάχιστον εξηγήσεις. Θα έκαναν έρευνες. Εδώ ο κ. Γιωρκάτζης έχει το ελεύθερο και το ακαταλόγιστο να κάνει ό,τι θέλει. Πού είναι ο Γενικός Ελεγκτής του Κράτους; Πού είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας; Πού είναι η Βουλή; Πού είναι τα κόμματα; Πού είναι αυτός ο ίδιος ο πολίτης; Φαίνεται ότι ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας μας πήρε χαμπάρι. Συνειδητοποίησε ότι έχει να κάνει με αποχαυνωμένους πολίτες και μια ανάπηρη πολιτεία. Έτσι αλωνίζει ανενόχλητος και μοιράζει τα εκατομμύρια όπως τα κόλλυβα από εδώ και από εκεί. Ξέρει ότι αν καμιά φορά καταφέρει και τελειώσει η πλατεία θα του στήσουν και άγαλμα για το επίτευγμά του. Ξέρει ότι ύστερα από 14 μήνες που θα έχουμε ξανά δημαρχιακές εκλογές πάλι τα πρόβατα θα σπεύσουν να τον ψηφίσουν γιατί έτσι θα πει το κόμμα. Ανεξάρτητα αν θα έχουν ή όχι πλατεία και ανεξάρτητα αν αυτή η πλατεία στοίχισε ο κούκος αηδόνι.

Κατά τα άλλα ζούμε σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όπου λειτουργούν οι θεσμοί, όπου οι αξιωματούχοι σέβονται τον πολίτη και διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα με φειδώ.