Εξετάζεται νομοσχέδιο για αντισταθμιστικά οφέλη στις κοινότητες που γειτνιάζουν με το Βασιλικό

Τον νόμο για την παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε κοινότητες που γειτνιάζουν με το ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Όπως δήλωσε μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρός της Ανδρέας Κυπριανού, η Επιτροπή συζήτησε επί θέματος αρχής το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη στήριξη στις εννέα κοινότητες που γειτνιάζουν με το ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό, οι οποίες είναι η Ασγάτα, το Μαρί, η Τόχνη, η Καλαβασός, το Ζύγι, το Πεντάκωμο, ο Ψεματισμένος, το Μαρώνι και η Χοιροκοιτία.

Ανέφερε ότι η φορολογία που θα επιβάλλεται σε όσους χρησιμοποιούν το ενεργειακό κέντρο, τις μεγάλες εταιρείες δηλαδή, θα αποφέρει περίπου 1,5 εκ ευρώ το χρόνο, τα οποία θα δίνονται στις κοινότητες, σε μια αναλογία 75% απευθείας στις κοινότητες και 25% μέσα από μια Επιτροπή που θα αποφασίζει αναπτυξιακά έργα που θα αφορούν όλες τις εννέα κοινότητες.

Έκανε λόγο για εξαιρετικά σημαντική νομοθεσία, η οποία συνάδει πλήρως με τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για αντισταθμιστικά οφέλη σε όσες κοινότητες γειτνιάζουν με το ενεργειακό κέντρο. Σημείωσε ακόμα ότι πέραν τούτου, έχει γίνει και από τον ίδιο εισήγηση όπως οι εταιρείες εξετάζουν πλέον κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις για εργοδότηση από άτομα τα οποία διαμένουν στις κοινότητες αυτές. «Θα είναι μια ενέργεια που θα βοηθήσει και τις σχέσεις των εταιρειών με τις κοινότητες», είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα μπουν στην κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τα Χριστούγεννα θα ψηφιστεί και σε νόμο ομόφωνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ