Φοιτητές στις εστίες της Αρχιεπισκοπής – Εγκαθίστανται σήμερα οι πρώτοι ένοικοι  

Της Αλεξίας Καφετζή

Αναμένεται σήμερα να λειτουργήσουν και να υποδεχθούν τους πρώτους τους ενοίκους οι φοιτητικές εστίες που ανήγειρε στη Λεμεσό η Αρχιεπισκοπή. Το σημαντικό μάλιστα είναι ότι οι εστίες θα διατίθενται στους φοιτητές με προσιτό ενοίκιο. Εκεί που τα ενοίκια βρίσκονται στα ύψη οι εστίες της Αρχιεπισκοπής θα προσφέρονται μόνο με 250 ευρώ τον μήνα, βοηθώντας να λυθεί ένα σημαντικό πρόβλημα για εκατοντάδες φοιτητές. Σημειώνεται ότι στο ενοίκιο των 250 ευρώ περιλαμβάνεται το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και τα κοινόχρηστα και επί πλέον το διαδίκτυο.

Το οικοδομικό συγκρότημα που θα φιλοξενεί τους φοιτητές ονομάζεται Apollonia Students Halls και έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 290 φοιτητές. Σήμερα αναμένεται να ανοίξουν οι πόρτες για 200 και το προσεχές διάστημα με την ολοκλήρωση του έργου θα δεχθεί και τους υπόλοιπους 90.

Πιο συγκεκριμένα, οι εστίες θα προσφέρονται προς 250 ευρώ μηνιαίως, ενώ σε αυτό το ποσό θα συμπεριλαμβάνονται, κοινόχρηστα, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό αλλά και το διαδίκτυο. Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα, μεταξύ αυτών υπάρχουν και δίκλινα, ενώ παράλληλα υπάρχουν και δωμάτια ειδικά διαμορφωμένα ώστε να εξυπηρετήσουν φοιτητές με αναπηρίες. Να σημειώσουμε πως στους χώρους των φοιτητικών εστιών θα λειτουργούν, μεταξύ άλλων, αναγνωστήριαγυμναστήρια και καφεστιατόριο.

Οι εστίες οι  ανεγέρθηκαν κοντά στη περιοχή του Τσιρείου σε γη που ανήκει στην Εκκλησία και με κόστος που ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ, και αναμένεται να βοηθήσουν στη συγκράτηση του ύψους των ενοικίων που τα τελευταία χρόνια στη Λεμεσό βρίσκονται σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Όπως έγινε γνωστό η επιλογή για τους δικαιούχους έγινε βάσει κριτηρίων με μοριοδότηση σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ.

Ο Τεχνικός Διευθυντής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Στέλιος Γεωργίου σχολιάζοντας τα χαμηλά ενοίκια και τη βοήθεια που δίνεται με αυτό τον τρόπο στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σημείωσε πως «όλο αυτό είναι στο πλαίσιο της προσφοράς της Εκκλησίας στους νέους ανθρώπους. Είναι ένα όραμα του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας της Κύπρου για στήριξη των ευάλωτων ομάδων ειδικά σε μια εποχή που στη Λεμεσό τα ενοίκια είναι απρόσιτα για μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας».