Γερμανός ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα πρέπει να θέσει τέλος στην εναλλαγή μεταξύ αποκλιμάκωσης και πρόκλησης

Η Άγκυρα πρέπει να θέσει τέλος στην εναλλαγή μεταξύ αποκλιμάκωσης και πρόκλησης, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μαας δήλωσε σήμερα πριν από το ταξίδι του στην Κύπρο και την Ελλάδα, ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα είναι εταίροι μας στην ΕΕ. Γι’ αυτό και θα μεταβώ σήμερα στη Λευκωσία και στην Αθήνα, προκειμένου να διαβεβαιώσω τους ομολόγους μου για την πλήρη αλληλεγγύη μας, και στο πλαίσιο του τρέχοντος ρόλου μας ως χώρας ασκούσας την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ».

Ένα πράγμα είναι σαφές, συνεχίζει ο κ. Μάας, ότι «η γεωγραφία στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα αλλάξει. Η Τουρκία θα παραμείνει γείτονας της Ελλάδας και της Κύπρου. Γι’ αυτό και όλες οι πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για μια συνετή σχέση γειτονίας. Αυτό προϋποθέτει ειλικρινή προσπάθεια από όλες τις πλευρές. Οι διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν στον στόχο μόνον αν επικρατεί εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό και απευθύνουμε έκκληση στην Τουρκία να μην κλείσει και πάλι με μονομερή μέτρα το παράθυρο διαλόγου με την Ελλάδα, το οποίο μόλις άνοιξε».

Διαβάστε επίσης:
Ντονμέζ: Εμείς είμαστε στο τραπέζι του διαλόγου

Σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, «η Η Άγκυρα πρέπει να θέσει τέλος στο παιχνίδι της εναλλαγής μεταξύ αποκλιμάκωσης και πρόκλησης, εάν η Κυβέρνησή της ενδιαφέρεται να διεξάγει συνομιλίες -όπως η ίδια έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει. Εάν πραγματικά λάβουν χώρα και πάλι έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο στις διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό θα αποτελούσε μεγάλη οπισθοδρόμηση για τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης -συνεπώς και για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, όπως την αποφάσισε το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιo».

Πηγή: ΚΥΠΕ