Γνωστή η συνταγή Συλλούρη – Αποκαλύψεις από την Ελεγκτική Υπηρεσία για πολιτογραφήσεις

Της Αλεξίας Καφετζή

Η συνταγή Συλλούρη, (όπως δόθηκε στον Al Jazeera) για παράκαμψη νομικών κωλυμάτων για πολιτογράφηση προσώπων υψηλού κινδύνου είναι γνωστή και εφαρμόστηκε και στο παρελθόν, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία. Δηλαδή δίνεται πρώτα υπηκοότητα στη σύζυγο και συνακόλουθα δίνεται και στον «δικαιούχο» σύζυγο.

Την αποκάλυψη έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης σε δηλώσεις του στη StockWatch. Αναφερόμενος στην εξέταση των πέντε φακέλων στους οποίους επιτράπηκε πρόσβαση, από το Υπουργείο Εσωτερικών είπε εντοπίστηκαν σοβαρά ευρήματα όπως πολιτογράφηση μελών της οικογένειας του επενδυτή ενώ, το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει νομική εξουσία για την παραχώρηση πολιτογραφήσεων. Περαιτέρω εξήγησε:

-Διαπιστώθηκε ότι άλλα πέντε άτομα πολιτογραφήθηκαν ως συγγενείς ενώ οι δύο από τους πέντε δεν πληρούσαν καν τα κριτήρια.

-Σε τρεις περιπτώσεις πολιτογραφήθηκε πρώτα η σύζυγος και μετά ο σύζυγος ο οποίος ήταν πρόσωπο υψηλού κινδύνου.

-Ακόμη άλλα τρία πρόσωπα πολιτογραφήθηκαν ενώ δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο από τη χώρα καταγωγής τους.

-Επίσης, για τέσσερις από τις πέντε αιτήσεις δεν διασφαλίστηκε επαρκώς η προέλευση των χρημάτων από το εξωτερικό.

-Τέσσερις από τις πέντε αιτήσεις έγινε πολιτογράφηση προσώπων των οποίων η επένδυση μπορεί να θεωρηθεί υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος χωρίς να ενημερωθεί η βουλή.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «εντοπίστηκαν επιπρόσθετα ευρήματα που αφορούν στοιχεία που δεικνύουν μη υγιείς συναλλαγές και ενημερώσαμε την ΜΟΚΑΣ και την Κεντρική Τράπεζα για τη διενέργεια των δικών τους ελέγχων», ενώ επανέλαβε ότι διαπιστώθηκε και απώλεια φορολογικών εσόδων από όλες αυτές τις υποθέσεις.

Ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε από τον Υπουργείο συνολικά 20 φακέλους αλλά τους δόθηκαν μόνο πέντε.

 

Στις δηλώσεις του στη Stockwatch ο κ. Πετρίδης ανέφερε επίσης ότι η ελεγκτική υπηρεσία απορρίπτει τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι ο γενικός εισαγγελέας έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας στην παραχώρηση των φακέλων των διαβατηρίων προς την ελεγκτική υπηρεσία και καλεί την Κυβέρνηση να προσφύγουν από κοινού στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Ανέφερε επίσης ότι «ο γενικός εισαγγελέας δεν είπε πουθενά ότι δεν έχουμε δικαιοδοσία να ελέγξουμε τους φακέλους αλλά στο παρόν στάδιο όλα τα στοιχεία να παραμείνουν ώστε να έχει πρόσβαση η ερευνητική επιτροπή, άρα δεν απέκλεισε το δικαίωμα μας να πάρουμε κάποια στοιχεία».

Ο κ. Πετρίδης, διευκρίνισε επίσης ότι «οι εταιρείες δεν έχουν προσωπικά δεδομένα και ότι είναι ψέμα ότι η επίτροπος προστασίας προσωπικών δεδομένων μας απαγόρευσε την πρόσβαση στα στοιχεία».

Σημείωσε ότι «αυτό που ζητούμε εμείς από το υπουργείο εσωτερικών είναι να μας παραχωρήσει φωτοτυπίες των υποθέσεων διότι έτσι κι’ αλλιώς ο έλεγχος ο δικός μας είναι δειγματοληπτικός, δεν μπορούμε εμείς να ελέγξουμε 1000 και πλέον φακέλους». Πρόσθεσε ότι η ελεγκτική υπηρεσία σέβεται την απόφαση του γενικού εισαγγελέα αλλά διαφωνεί γι’ αυτό ζητά από το υπουργείο εσωτερικών να της παραχωρηθούν αντίγραφα των υποθέσεων.

 

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της ελεγκτικής υπηρεσίας δήλωσε ότι «εμείς θα ολοκληρώσουμε τη διεύρυνση των 18 υποθέσεων συν κάποια άλλα θέματα όπως ομαδικές επενδύσεις και θα απευθυνθούμε εκ νέου στο υπουργείο εσωτερικών και εάν αρνηθεί και πάλι θα ενημερώσουμε τη βουλή».