Κομματικές αντιδράσεις για βίντεο Al Jazeera

Το ΔΗΚΟ καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής να παραιτηθεί για να προστατευθεί, όπως αναφέρει το θεσμικό κύρος του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, σε δήλωσή του ο Πρόεδρός του, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε πως “η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος συνήλθε εκτάκτως σήμερα το πρωί, για εξέταση του θέματος που προκύπτει από το βίντεο του τηλεοπτικού καναλιού Al Jazeera”.

“Η Κ.Ο. του ΔΗΚΟ θεωρεί ότι οι ενέργειες και οι συνομιλίες του Προέδρου της Βουλής, όπως αποτυπώνονται στο εν λόγω βίντεο, είναι εκτός των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον ίδιο και πλήττουν το κύρος του θεσμού του Κοινοβουλίου και του ύψιστου αξιώματος του Προέδρου της Βουλής”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ως εκ τούτου, “η Κ.Ο. του ΔΗΚΟ καλεί τον Πρόεδρο της Βουλής, κ.Δημήτρη Συλλούρη, να παραιτηθεί προκειμένου να προστατευθεί έστω και τώρα το θεσμικό κύρος του Κοινοβουλίου και της θέσεως που κατέχει”, ανέφερε. “Παράλληλα, η Κ.Ο. του ΔΗΚΟ επαναλαμβάνει τα όσα αναφέρονται στη χτεσινή, σχετική ανακοίνωση του Κόμματος, για όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα τα οποία εμφανίζονται στο βίντεο”, πρόσθεσε.

ΕΔΕΚ

Εξάλλου σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου ανέφερε πως η ΕΔΕΚ έχοντας ανοικτό μέτωπο σύγκρουσης με φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς και έχοντας μάλιστα προχωρήσει και στη διαγραφή από τις τάξεις της όσων εμπλέκονται σε τέτοια φαινόμενα, δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής στα όσα θλιβερά και απαράδεκτα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

“Όσον αφορά το επίμαχο βίντεο αλλά και αυτά που ενδεχομένως θα ακολουθήσουν, απαιτείται σε βάθος διερεύνηση για την επιβεβαίωση του περιεχομένου του και εάν και εφόσον προκύψουν οι όποιες ευθύνες των εμπλεκομένων, τότε αυτοί θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε προσωπικό και σε πολιτειακό επίπεδο”, σημείωσε.

“Είναι γι’ αυτό το λόγο που από την πρώτη στιγμή τονίσαμε πως η πλήρης διερεύνηση για όλους όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων είναι επιβεβλημένη για το σύνολο της περιόδου που αυτό είναι σε λειτουργία. Επιμένουμε πως εάν και εφόσον διαπιστωθούν παρατυπίες ή και παρανομίες, να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν οι ευθύνες προς όποιους κι αν είναι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται στην ιεραρχία του κράτους”, επεσήμανε.

“Ως εκ τούτου καλούμε τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό Αστυνομίας να παρέμβουν αμέσως. Το όλο ζήτημα δεν μπορεί και δεν δύναται να αποτελέσει ακόμα ένα σκάνδαλο που θα παραμείνει στα συρτάρια των Αρχών. Η κάθαρση είναι επιβεβλημένη και η πλήρης διερεύνηση για την αποκάλυψη της αλήθειας είναι απολύτως αναγκαία”, ανέφερε.

Δημοκρατική Παράταξη

Η Δημοκρατική Παράταξη εκφράζει την έντονη ανησυχία της μετά το ρεπορτάζ του Al Jazeera, και αναφέρει ότι με βάση τα όσα έχουν προβληθεί, προκύπτουν μια σειρά από νομικά, πολιτικά και ηθικά ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν. “Μπροστά στις αποκαλύψεις αυτές, ψύχραιμα η συντεταγμένη Πολιτεία οφείλει να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες που πρέπει, προκειμένου να υπάρξει κάθαρση. Ουδείς υπεράνω του νόμου” αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ότι ταυτόχρονα, οι θεσμικοί αξιωματούχοι οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ευθύνες στα πλαίσια της πολιτικής ευθιξίας, που αναπόφευκτα οδηγούν στην υποβολή παραίτησης, με στόχο την αποκατάσταση του ήδη πληγωμένου κύρους της Δημοκρατίας και των θεσμών της.

Διαβάστε επίσης:
Με κλειστό το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού το Oruc Reis

Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων

Η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως αφού μελέτησε τις εξελίξεις όπως παρουσιάζονται στο βίντεο που δημοσίευσε χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera και αφού άκουσε τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων όπως παρουσιάστηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης και αφού ζήτησε τη γνώμη όλων των φίλων/μελών της Συνεργασίας με εσωτερική ηλεκτρονική έρευνα που διεξήχθη σήμερα το πρωί, λαμβάνοντας απόλυτα υπόψη και τη γνώμη των φιλών/μελών της, καταλήγει στη θέση πως οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι, δηλαδή ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους για λόγους ηθικής, δεοντολογίας, πολιτικής ευθιξίας και για την αποκατάσταση των ήδη καταρρακωμένων θεσμών.

Πηγή: ΚΥΠΕ