Να λύσει το Ανώτατο τη διαφορά Εισαγγελέα – Ελεγκτή; Τρεις έγκριτοι νομικοί καταθέτουν την νομική τους άποψη

Αμείωτη αλλά και εις βάρος της λειτουργίας του κράτους και του δημοσίου συμφέροντος συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα σε Γενικό Εισαγγελέα  και Γενικό Ελεγκτή για τις έρευνες των πολιτογραφήσεων και τις αρμοδιότητές της ελεγκτικής υπηρεσίας.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαββίδης είπε πως θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή, οι δηλώσεις τόσο του Γενικού Εισαγγελέα, όσο και του ίδιου του Ελεγκτή που ακολούθησαν, δεν δείχνουν να υπάρχει έδαφος γεφύρωσης της μεταξύ τους διαφοράς, σε επίπεδο διαλόγου.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτό που θεωρούν ότι πλέον, ο μόνος δρόμος για να εξέλθουν οι θεσμοί  από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο μπορεί να αποφανθεί τόσο για την συγκεκριμένη διαφορά, όσο και για τις γενικότερες αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή και μέχρι πού αυτές φθάνουν.

Τρείς έγκριτοι νομικοί μίλησαν στο OMEGA.

Αντρέας Αγγελίδης

Συγκεκριμένα ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι οι θεσμοί και ανώτεροι αξιωματούχοι υπάρχουν για να εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιον συμφέρον όπως είπε δεν εξυπηρετείται με συγκρουσιακές καταστάσεις.

Μάλιστα, είπε ότι οι αναφορές του Γενικού Εισαγγελέα ήταν βαρύτατες προς τον Γενικό Ελεγκτή., σημειώνοντας πως αν δεν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο θα πρέπει να καταλήξει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως το άλλο ενδεχόμενο είναι να αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας ότι με βάση τα όσα είπε προχθές είναι τέτοιας σοβαρότητας τα θέματα που θα πρέπει να αναφερθεί στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο έχει την αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα να επιλαμβάνεται τέτοιων θεμάτων.

Σημείωσε, επίσης, πως  αυτή τη στιγμή υπάρχουν έχουμε 11 δικαστές αντί  των 13 λόγω των πρόσφατων αφυπηρετήσεων, κενό που όπως είπε αποτελεί  είναι πρόβλημα στην όλη διαδικασία.

Η σύγκρουση δήλωσε ο κ. Αγγελίδης είναι αχρείαστη αυτή τη στιγμή και χρειάζονται πρακτικές λύσεις.

Μιχάλης Παπαπέτρου

Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε πώς η εκτροπή που σημειώθηκε από την στιγμή που  δύο ανεξάρτητοι ανώτατοι αξιωματούχοι αποφάσισαν να λύσουν τη διαφωνία τους κατακεραυνώνοντας ο ένας τον άλλο, ενώ υπάρχει ο τρόπος ο θεσμοθετημένος για να επιλυθεί οποιαδήποτε διαφωνία.

Μάλιστα, σημείωσε  ότι όφειλαν να εξαντλήσουν οποιοδήποτε περιθώριο συνεννόησης και  αν δεν μπορούσαν να καταλήξουν μετά να απευθύνουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, είτε ο ένας είτε ο άλλος. Ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε πώς το γεγονός αυτό τον θλίβει ιδιαίτερα καθώς όπως είπε  γίνεται για ένα θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της κομματικής αντιπαράθεσης. Και οι δύο σημείωσε  έχουν εμπλακεί σε αυτό το κομματικό ο παιχνίδι.

Μάλιστα, τα κόμματα όπως δήλωσε  επιλέγουν είτε τον έναν είτε τον άλλον ανάλογα με τις δικές τους θέσεις και επιδιώξεις τους και καβαλούν το άρμα τους, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρίστος Πουργουρίδης

O κ. Πουργουρίδης αναφερόμενος στο κατά πόσο η προσφυγή μπορεί να οδηγήσει σε ξεκαθάρισμα ανέφερε ότι εξαρτάται πια μορφή θα πάρει η προσφυγή στο Ανώτατο.

Όσον αφορά την κόντρα των δύο σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι πρωτίστως νομικό αλλά πρωτίστως πολιτικής φύσεως, καθώς όπως ανέφερε ο τρόπος που λειτουργεί ο Γενικός Ελεγκτής της Κύπρου διαφέρει από όλους τους άλλους γενικούς ελεγκτές της Ευρώπης.

«Κανένας  ελεγκτής σε προηγμένες χώρες δεν βγαίνει στα ΜΜΕ καθημερινά, δεν συγκρούεται με άλλους δημόσιους αξιωματούχους αξιωματούχος . Μιλώ για τον τρόπο που συμπεριφέρεται και τα οποία δίκαια έχει τα χάνει και τα υποβαθμίζει ο ίδιος με τη συμπεριφορά του. Τίθεται σοβαρό θέμα συμπεριφοράς. Εκείνο που πρέπει να σταματήσει είναι να συμπεριφέρεται ως πολιτικός άρχοντας.  Επειδή έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα που το φέρει να είναι άσπιλος νομίζει ότι προσφέρει υπηρεσία για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πουργουρίδης.