Οι Βρυξέλες ενισχύουν την κυπριακή αντιπολίτευση – Στο σκαμνί η Λευκωσία για τα χρυσά διαβατήρια λόγω Al Jazeera

Της Αλεξίας Καφετζή

Διμέτωπη είναι η μάχη που έχει να δώσει η κυπριακή Κυβέρνηση στο θέμα των διαβατηρίων. Πέραν από τον εσωτερικό σάλο που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του καναλιού Al Jazeera και τα πυρά που δέχεται από παντού, τώρα καλείται να δώσει και εξηγήσεις και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αναμενόμενη κίνηση από τις Βρυξέλες ήρθε και σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει σε Κύπρο και Μάλτα δύο μήνες διορία  για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τα προγράμματα πολιτογραφήσεων μέσω επενδύσεων, αλλιώς θα κινηθεί νομικά.

Ουσιαστικά όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι Βρυξέλες θεωρούν εκ προοιμίου ότι Κύπρος και Μάλτα παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία. Αναφέρει η ανακοίνωση μεταξύ άλλων:

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η χορήγηση από τα εν λόγω κράτη μέλη της υπηκοότητάς τους —και, συνεπώς, της ενωσιακής ιθαγένειας— ως αντάλλαγμα για προκαθορισμένη πληρωμή ή επένδυση και χωρίς να υπάρχει πραγματικός δεσμός με τα οικεία κράτη μέλη, δεν συνάδει με την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα, υπονομεύει την ακεραιότητα του καθεστώτος της ενωσιακής ιθαγένειας που προβλέπεται στο άρθρο 20 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Λευκωσία τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας τα επόμενα επίσημα βήματα των Βρυξελών για να δώσει τις δικές της εξηγήσεις ενώ στο εσωτερικό επιχειρεί με κάθε τρόπο να απαντήσει στις κλιμακούμενες επιθέσεις κυρίως από πλευράς ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Κυρίως οχυρώνεται πίσω από νομικά επιχειρήματα κάτι που έκανε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος με γραπτή δήλωσή του:

«Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να περιφρουρούν τη συνταγματική τάξη και τη νομιμότητα και να προασπίζουν όλους τους θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένου και του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έχει πολύ περισσότερες και διευρυμένες συνταγματικές αρμοδιότητες από τον οποιονδήποτε άλλο ανεξάρτητο αξιωματούχο του κράτους». Πρόσθεσε ακόμα:

«Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η συμμαχία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες που ζητεί την εμπλοκή του Γενικού Ελεγκτή στη διερεύνηση του θέματος για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών που προέκυψαν από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, πρώτον υποσκάπτει και προσβάλλει τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα και δεύτερον, εκθέτει σε πολιτικά και κομματικά παιγνίδια τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας».

Και συνεχίζει ο κ. Κούσιος:

«Να υπενθυμίσουμε τόσο στο ΑΚΕΛ όσο και στο ΔΗΚΟ ότι η Κυβέρνηση, με απόφαση της, εισηγήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα τον διορισμό τετραμελούς ερευνητικής επιτροπής για τη διερεύνηση του θέματος.

Η εισήγηση της Κυβέρνηση υιοθετήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα και οι νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας διόρισε τετραμελή ερευνητική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ο τέως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Διαφορών και ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, συνεπώς, όχι μόνο δεν αποκλείστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα, αλλά συμμετέχει στην ερευνητική επιτροπή με έναν εκ των δύο επικεφαλής της.

Τέλος, ο πρωτόγνωρος εκβιασμός του ΔΗΚΟ ότι θα καταψηφίσει τους προϋπολογισμούς του κράτους αν δεν εμπλακεί στις έρευνες για τις πολιτογραφήσεις ο Γενικός Ελεγκτής, αποτελεί την έσχατη παραβίαση των συνταγματικών θέσμιων και που δια εκβιασμού επιχειρείται η υποκατάσταση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας με τον Γενικό Ελεγκτή.Ένας εκβιασμός που στην ουσία δεν αποτελεί εκβιασμό κατά της Κυβέρνησης, αλλά κατά του κράτους και της κοινωνίας».

Εξάλου μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε των ενεργειών της Κυβέρνησης μετά τη δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ του Al Jazeera, αναφέροντας πως η αντίδραση ήταν άμεση αφού συνήλθε εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο και ακύρωσε το επενδυτικό πρόγραμμα. Διερωτήθηκε μάλιστα εάν «υπάρχει οποιοσδήποτε Κύπριος που δεν έχει συγκλονιστεί και δεν ένιωσε αποτροπιασμό με αυτά που έχουν συμβεί. Είναι θέση που έπρεπε να εκφραστεί από την Κυβέρνηση και να μην υπάρξει σεβασμός των εξουσιών; Δεν έγιναν αμέσως διαβήματα και λήφθηκαν μέτρα; Δεν έδωσε άμεσα οδηγίες ο Γενικός Εισαγγελέας προς την Αστυνομία και η κ. Γιολίτη δεν δήλωσε άμεσα ότι τίποτα δεν θα επηρεάσει την έρευνα;».

Σε παρατήρηση πως πέρασε λίγος χρόνος για να γίνουν όλα αυτά και πως ο Άρχοντας του κράτους δεν τοποθετήθηκε, σημείωσε πως «ο Άρχοντας του κράτους τοποθετήθηκε συγκαλώντας έκτακτο Υπουργικό και διακόπηκε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα».

Ο Κυριάκος Κούσιος απέρριψε κατηγορηματικά πως υπήρξε τις πρώτες ώρες αμηχανία από πλευράς Κυβέρνησης. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς να γνωρίζουμε παραδείγματος χάρη εάν δεν είναι μοντάζ το βίντεο, χωρίς να γνωρίζουμε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες και χωρίς οποιαδήποτε άλλη μαρτυρία, θα αποφάσιζε να γίνει δικαστή, να παρέμβει και να καταδικάσει;».

Υπέδειξε δε με έντονο τρόπο πως, «Δεν υπήρξε σιωπή από το Προεδρικό. Θα πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε πως για να λειτουργεί ένα κράτος πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες, σεβασμός στους θεσμούς και πρέπει ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Δεν πρέπει να ζητείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνει δικαστής».

«Όταν εγείρονται τέτοια θέματα», συνέχισε, «πρέπει με τον ίδιο τρόπο που απαιτεί ο λαός να λαμβάνονται κάποιες ενέργειες, πρέπει και ο λαός να αντιλαμβάνεται πως ένα κράτος δικαίου και από μία πολιτεία Δημοκρατίας, πως δεν λαμβάνονται αποφάσεις με τον τρόπο που τις παίρνει ο λαός. Οι αντιδράσεις του λαού οδήγησαν τον τέως Πρόεδρο της Βουλής και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ, σε παραίτηση. Ο λαός καλώς αντέδρασε, μπράβο του και τον τιμώ. Εάν δεν σεβόμαστε όμως, τη διάκριση εξουσιών και των θεσμών θα είμαστε άναρχο κράτος. Δεν μπορεί με τον ίδιο τρόπο να αναμένεται να αντιδρά το κράτος και ο ανώτατος Άρχοντας».