Παράταση στην εξόφληση τελών – Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας δείχνει τον δρόμο

Της Αλεξίας Καφετζή

Τα αναμενόμενο αλλά και αυτονόητο έπραξε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας. Δίνει παράταση στην εξόφληση των τελών που επέβαλε στους πολίτες. Αντί της 31ης Οκτωβρίου τα τέλη μπορούν να εξοφληθούν μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου.

Κάτω από την πίεση και την κατακραυγή των πολιτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για την αποπληρωμή αρκετών φόρων που συσσωρεύονται αυτή την περίοδο, το Συμβούλιο προέβη σε μια λογική κίνηση. Κάτι ανάλογο αναμένεται να πράξουν κι άλλοι οργανισμοί όπως είναι οι Δήμοι και τα Συμβούλια Βελτιώσεως, πολύ περισσότερο που τα οικονομικά των νοικοκυριών λόγω και κορωνοϊού ασφυκτιούν.

Φόρος ακίνητης περιουσίας, επαγγελματικός φόρος, τέλη σκυβάλων και τέλη αποχετεύσεων είναι οι κύριοι φόροι που πρέπει να πληρώσουν μέσα σε τακτές προθεσμίες. Κοντά στους φόρους αυτούς πρέπει κανείς να προσθέσει κανείς και τις τρέχουσες υποχρεώσεςι σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και άλλα. Λίγα όμως είναι τα νοικοκυριά που είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε απόλυτο βαθμό στις υποχρεώσεις αυτές καθώς το σύνολο των φόρων αυτών ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Μάλιστα υπάρχει και η απειλή της επιπρόσθετης επιβάρυνσης στην περίπτωση που κάποιος αδυνατεί να αποπληρώσει τους φόρους στην καθορισμένη προσθεσμία. Παράλληλα επειδή πολλές υπηρεσίες ή φορείς (Δήμοι, Κοινότητες, Συμβούλια) έχουν με διαφορά ημερών διαφορετικές προθεσμίες για την αποπληρωμή των τελών παρουσιάζεται και σύγχυση μεταξύ των πολιτών ως προς τις υποχρεώσεις τους. Επίσης πολλοί είναι εκείνοι που φορολογούνται σε περισσότερους από ένα Δήμο ή Κοινότητα, οι πιθανότητες  κάποιος να συγχύσει ή να ξεχάσει να  ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του είναι αυξημένες.

Έντονη είναι η απαίτηση πολλών πολιτών, που με την πάροδο του χρόνου θα αυξάνεται, όπως δοθεί κάποια παράταση για να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογουμένους να εξοφλήσουν τους φόρους τους χωρίς επιβάρυνση. Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης αρκετοί φορείς ακολουθούσαν την τακτική αυτή. Φέτος τα πράγματα, λόγω κορωνοϊού είναι ακόμα πιο δύσκολα και ευχή και ελπίδα είναι όπως διευκολυνθούν οι πολίτες για να φανούν συνεπείς χωρίς να τους επιβληθεί επί πλέον επιβάρυνση. Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας δείχνει τον δρόμο.