Σχέσεις οργής και… αγάπης – Αλληλοκατηγορίες Γ. Εισαγγελέα και Γ. Ελεγκτή

Της Αλεξίας Καφετζή

Παρά τις δημόσιες αλληλοκατηγορίες και το κλίμα έντασης που επικρατεί στις σχέσεις των δυο κορυφαίων ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους, Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού Ελεγκτή, όλα δείχνουν ότι οι δυο τους θα ακολουθήσουν τελικά τον δρόμο της συνδιαλλαγής. Και οι δυο εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συναντηθούν με σκοπό να βρουν σημείο επαφής στο θέμα της συζήτησης γύρω από  το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων».

Η κορύφωση της διαμάχης μεταξύ των δύο επήλθε με τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος σε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα υποδεικνύοντας εν ολίγοις στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις για το θέμα αυτό από την Υπηρεσία του, έχουν ξεφύγει.

Ο Γιώργος Σαββίδης δήλωσε πως δεν εισπράττει τον σεβασμό που ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης λέει πως έχει για τον θεσμό τον οποίο υπηρετεί, κάνοντας λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού και αποδόμησής του μέσω παρεμβάσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Μετά από 37 τέτοιες απαράδεκτες  τοποθετήσεις του στα ΜΜΕ απεύθυνα επιστολή στον Γενικό Ελεγκτή και υπέδειξα κατ’ ιδίαν την εκτροπή και τον κάλεσα να παύσει να ενεργεί κατ’ αυτό τον ανάρμοστο τρόπο», είπε προσθέτοντας ότι παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου επανήλθε προς τη διοίκηση ζητώντας περαιτέρω φακέλους οι οποίοι εμπίπτουν στο πλαίσιο δικαιοδοσίας της ερευνητικής επιτροπής συνεχίζοντας όπως είπε την αμφισβήτηση και τις προκλητικές παρεμβάσεις.

«Η εργολαβική προσπάθεια του Γενικού Ελεγκτή να αποδομεί και να αμφισβητεί τους πάντες αλλά ιδίως τον Γενικό Εισαγγελέα και την ερευνητική επιτροπή που διόρισε, δεν χωρεί αμφιβολία ότι πρόκειται για εκτροπή την οποία δεν μπορώ σαν Γενικός Εισαγγελέας να δεχθώ», ανέφερε.

Εξήγησε ότι ενδεχόμενη παράλληλη έρευνα από την Ελεγκτική ή άλλη υπηρεσία πρώτον δεν θα εξυπηρετούσε οτιδήποτε γιατί όσα επιθυμεί να ερευνήσει ο Ελεγκτής περιλαμβάνονται στους όρους εντολής που έχει η ερευνητική επιτροπή η οποία λειτουργεί ως μια δικαστική διαδικασία.

«Παράλληλη έρευνα επηρεάζει δυσμενώς τα δικαιώματα προσώπων που τυχόν εμπλέκονται με αποτέλεσμα να αξιοποιηθεί το γεγονός αυτό προς όφελος τους σε μελλοντικές διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως ο ίδιος δεν θέλει να παρεμποδίσει ή να περιορίσει τις εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή.

 Η απάντηση

Απαντώντας αργότερα η Ελεγκτική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις δικές της ενέργειες στο τελευταίο αυτό διάστημα γύρω από το θέμα των διαβατηρίων και καταλήγει με τα εξής: «Θεωρώντας σημαντικό να διαφυλαχθούν οι διαπροσωπικές σχέσεις, δεν θα δώσουμε συνέχεια, για τον ίδιο δε λόγο αντιπαρερχόμαστε το ύφος και τον τόνο των αναφορών του Γενικού Εισαγγελέα. Αναμένουμε όμως από τον Γενικό Εισαγγελέα να σεβαστεί την Υπηρεσία μας και να αντιληφθεί ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αμφισβητούνται ή/και πλήττονται δύο εκ των οκτώ θεμελιωδών πυλώνων ανεξαρτησίας των Ανωτάτων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων, όπως οι πυλώνες αυτοί έχουν διεθνώς, με δύο αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναγνωριστεί:

Η ελευθερία να αποφασίζει το ίδιο το Ανώτατο Ελεγκτικό Ίδρυμα το περιεχόμενο και τον χρόνο ετοιμασίας, έκδοσης και δημοσιοποίησης των εκθέσεων ελέγχου.

Η χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στην πληροφόρηση.

Αποτελεί συνεπώς υποχρέωση μας να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία της Υπηρεσίας μας και τις αρχές που την διέπουν, με κάθε νόμιμο μέσο.

Τονίζουμε ξανά ότι θεωρούμε ως συνταγματική υποχρέωση, και όχι απλώς δικαίωμα μας, να ασκούμε τις καθοριζόμενες εξουσίες και αρμοδιότητες μας, χωρίς επηρεασμό και ανεξάρτητα από τα δικαιώματα άλλων ανεξάρτητων θεσμών και πολιτειακών αξιωματούχων να ασκούν τις δικές τους αρμοδιότητες, τις οποίες σεβόμαστε απόλυτα, την ίδια στιγμή που αναμένουμε και από αυτούς να σεβαστούν το γεγονός πως η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ανεξάρτητη και δεν βρίσκεται υπό την κηδεμονία κανενός.

Ο Γενικός Ελεγκτής απηύθυνε γραπτώς στις 5.10.2020 πρόσκληση στον Γενικό Εισαγγελέα για κατ’ ιδίαν συνάντηση. Χαιρετίζουμε συνεπώς την πρόθεσή του να ανταποκριθεί στο αίτημα μας αυτό και ο Γενικός Ελεγκτής προσβλέπει σε μία τέτοια συνάντηση το συντομότερο δυνατό. Η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει μια μακρά συνεργασία με την Νομική Υπηρεσία, πρόθεση δε του Γενικού Ελεγκτή είναι η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί, αφού αυτό επιβάλλει άλλωστε το δημόσιο συμφέρον, πάντοτε μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και των Νόμων και του αμοιβαίου σεβασμού».