Στην Εθνική Στρατηγική Διασποράς, αναφέρθηκε ο Επ.Προεδρίας στο Cyprus Forum

Η περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου και της σημασίας που αποδίδουμε στους αποδήμους μας, αποτελεί κεντρικό και σταθερό βραχίονα των κοινών προσπαθειών μας, δήλωσε το Σάββατο ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε παρέμβασή του στο Cyprus Forum που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Φωτίου είπε ότι «σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, έχουμε καταρτίσει την Εθνική Στρατηγική Διασποράς η οποία με τις διάφορες κατευθύνσεις και τους πυλώνες της αποβλέπει, ακριβώς, στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου των αποδήμων μας και την αξιοποίηση της προσφοράς τους σε όλα τα επίπεδα».

Πρόσθεσε ότι «βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας είναι η αξιοποίηση της νέας γενιάς της Διασποράς μας με συγκεκριμένα προγράμματα και επιδιώξεις, όπως η ανάμειξη και η εμπλοκή της στα παροικιακά δρώμενα, η επαφή και γνωριμία με την Κύπρο, η εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων της».

Όπως είπε ο Επίτροπος Προεδρίας «η νέα γενιά είναι το μέλλον της Διασποράς μας για αυτό και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους στα κοινά διότι ακριβώς με την ενασχόληση τους με τα πολιτικά δρώμενα, στις χώρες όπου διαμένουν, κερδίζουμε μακροπρόθεσμα επιρροή μέσα σε σημαντικούς κομματικούς, κυβερνητικούς και μη, σχηματισμούς που δύνανται στο μέλλον να επηρεάσουν με θετικό τρόπο τα ζητήματα προτεραιότητας μας».

Ανέφερε, επίσης ότι «σημαντικός επίσης πυλώνας της Εθνικής μας Στρατηγικής αποτελεί και η στενή συνεργασία που έχουμε με την Ελλάδα μιας και ο Απόδημος Ελληνισμός είναι ένας και από κοινού με την Ελλάδα προωθούμε δράσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Ελληνισμού με σκοπό την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων του αλλά και κοινές δράσης για την νέα γενιά της Διασποράς μας».

Στην παρέμβασή του ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «εν μέσω των ραγδαίων κοινωνικών, πολιτικών και γεωστρατηγικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή μας, Κύπρος και Ελλάδα λειτουργούν ως πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και ως αξιόπιστες γέφυρες της ΕΕ με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, των οποίων ο βαθμός σταθερότητας επηρεάζει άμεσα και την Ευρωπαϊκή Ένωση». Πρόσθεσε ότι «οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή μας είναι τόσο σημαντικές που οι συνεργασίες που έχουμε συνάψει με τις διάφορες φιλικές χώρες καταδεικνύουν συνεχώς την αναγκαιότητα και τη μεγάλη τους αξία».

Αναφέρθηκε στο ότι «οι χώρες μας έχουν ήδη τριμερείς συνεργασίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Αρμενία, βάσει των οποίων υλοποιούνται διάφορες δράσεις που αφορούν τη Διασπορά μας ενώ σε διμερές επίπεδο έχω προχωρήσει σε σημαντικές συνεργασίες και με άλλες χώρες».

«Είναι μέσα από αυτό τον ιδιαίτερα σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής μας που μπορεί να αξιοποιηθεί – και νιώθω ότι τα τελευταία χρόνια αξιοποιείται με επιτυχία- η συνεργασία της Διασποράς των διαφόρων χωρών ως απαραίτητο διπλωματικό εργαλείο για την προώθηση κοινών στόχων και συλλογικών συμφερόντων σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων, κατά το παράδειγμα του επιτυχημένου Κύπρο-Ελληνο-Εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημείωσε ο Επίτροπος.

Ανέφερε ότι «στην προσπάθεια μας αυτή χρειαζόμαστε την έμπρακτη στήριξη όλων των οργανωμένων συνόλων της Διασποράς διότι η συμβολή, η συνεργασία, η φωνή τους, καθίσταται ολοένα και πιο ζωτική για τα εθνικά μας συμφέροντα». Όπως είπε ο κ. Φωτίου «η πρόσβαση και επιρροή τους στα κομβικής σημασίας κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού, επιβάλλεται να τύχει περαιτέρω ενθάρρυνσης, υποστήριξης και καθοδήγησης από το εθνικό κέντρο, με τρόπο προσεκτικά σχεδιασμένο, διατηρώντας τη διακομματική συναίνεση και με γνώμονα πάνω από όλα το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο ρόλος των αποδήμων μας καθίσταται ακόμα πιο πολύτιμος, και η προσφορά τους ακόμα πιο σημαντική και καθοριστική, αν συνυπολογίσουμε στην όλη κρίση μας, την αλαζονεία και την επιθετικότητα της Τουρκίας κατά το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου και όχι μόνο».

Ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε ότι «ιδιαίτερη σημασία στη στρατηγική μας όσον αφορά τη διασπορά, δίνεται και στους αξιόλογους Κύπριους επιχειρηματίες που ζουν στο εξωτερικό καθώς σε αυτή τη νέα πραγματικότητα της Κύπρου, την Κύπρο των υψηλών στόχων και του μέλλοντος, οι απόδημοι επιχειρηματίες μας μπορούν να στρέψουν την προσοχή τους και να γίνουν πολλαπλασιαστές της προβολής της Κύπρου ως επενδυτικού κέντρου της περιοχής με πολύ μεγάλες υποσχέσεις για το μέλλον».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οι απόδημοι επιχειρηματίες, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης τους με την Κύπρο, μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικούς επενδυτές οι ίδιοι, αλλά και να δράσουν ως πολλαπλασιαστές στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται και έχουν επιλέξει ως δεύτερη πατρίδα τους».

«Η Διασπορά μας είναι μια μεγάλη δύναμη που μπορεί να καταστεί ακόμα πιο ισχυρή», είπε ο Επίτροπος κλείνοντας την παρέμβασή του στο φόρουμ.

Πηγή: ΚΥΠΕ