Τέλη Μαρτίου 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα για επέκταση του παραλιακού πεζόδρομου στον Πρωταρά

Τέλη Μαρτίου του 2021 αναμένεται να αποπερατωθούν οι εργασίες που θα αρχίσουν άμεσα, για επέκταση του παραλιακού πεζόδρομου στον Πρωταρά.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Παραλιμνίου αναφέρεται ότι «σήμερα υπογράφηκαν τα συμβόλαια από την εταιρεία Α/φοί Ιακώβου (Κατασκευές) Λτδ για την επέκταση του παραλιακού πεζόδρομου στον Πρωταρά. Το έργο αφορά τον πεζόδρομο από τον κόλπο της Περνέρας μέχρι το Αλιευτικό Καταφύγιο του Αγίου Νικολάου  και από το Fig Tree Bay μέχρι το σημείο πριν την παραλία «Βάλη του Χ’’Ξενή».

Προστίθεται ότι «τα συγκεκριμένα τμήματα του πεζόδρομου θα γίνουν με τις ίδιες προδιαγραφές και παρόμοιο τεχνικό εξοπλισμό με τα υφιστάμενα. Το συνολικό κόστος δαπάνης έργου ανέρχεται στα €5.700.000, με τις εργασίες να αρχίζουν άμεσα και αναμένεται να αποπερατωθούν τέλος Μαρτίου 2021. Με την ολοκλήρωση του έργου το παραλιακό μέτωπο του Πρωταρά θα διαθέτει συμπληρωμένο παραλιακό πεζόδρομο με όλες τις ανέσεις και φωτισμό μήκους 11 χιλιομέτρων».

Ο Δήμος Παραλιμνίου προχώρησε ταυτόχρονα «στον σχεδιασμό των φάσεων Δ και Ε του παραλιακού πεζόδρομου που αφορούν στις περιοχές Άγιος Νικόλαος μέχρι τη γραμμή αντιπαράταξης/φυλάκιο Ηνωμένων Εθνών και παραλία «Βάλη του Χ’’Ξενή» μέχρι την περιοχή του Κόννου αντίστοιχα. Για τις νέες φάσεις το πλάτος του παραλιακού πεζόδρομου θα είναι 8 μέτρα εκ των οποίων τα 5 θα είναι για πεζούς και τα 3 για ποδηλάτες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στόχος του Δήμου Παραλιμνίου είναι «ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο να ενοποιηθεί, να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ντόπιων και επισκεπτών. Η συνολική διαδρομή είναι στα 25 χιλιόμετρα και ο Δήμος προσαρμόζεται στις ανάγκες της βιώσιμης κινητικότητας προωθώντας τη χρήση εναλλακτικών τρόπων διακίνησης, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των ρύπων και ευρύτερα στην προστασία του περιβάλλοντος».  

Σημειώνεται ακόμα ότι «ο παραλιακός πεζόδρομος είναι αριστουργηματικά εύχρηστος εφόσον προσφέρει απλόχερα την δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη, ντόπιο ή τουρίστα, κατά τους καλοκαιρινούς ή τους χειμερινούς μήνες να απολαύσει το περπάτημα ή το τζόκινγκ του δίπλα στα καταγάλανα νερά της θάλασσας, αλλά και να εξερευνήσει με περισσότερη ασφάλεια τις παραλίες της περιοχής που στο παρελθόν ήταν παραμελημένες».  

Πηγή: ΚΥΠΕ