Το σύνταγμα επιτρέπει καθαίρεση Συλλούρη – Ο Γ. Λιλλήκας παραπέμπει σε προηγούμενο

Της Αλεξίας Καφετζή

Kλιμακώνουν και συστηματοποιούν τα κόμματα τις ενέργειές τους για να υποχρεώσουν τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη να παραιτηθεί. ‘Ηδη ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποιεί ότι ανέλαβε πρωτοβουλία και επικοινωνεί με τους αρχηγούς των κομμάτων για να συνέλθουν αύριο σε κοινή συνεδρία για να εξετάσουν το θέμα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας έχει πιο προχωρημένες θέσεις. Θεωρεί ότι η Βουλή έχει το δικαίωμα να συνέλθει και με απόφασή της να απαλλάξει τον κ. Συλλούρη από τα καθήκοντά του. Όπως δήλωσε το πρωί στο ΡΙΚ κάτι τέτοιο είναι απόλυτα νόμιμο και συνταγματικό. Δήλωσε ότι πήρε απόψεις από έγκριτους νομικούς που αποφάνθηκαν ότι το Σώμα μπορεί να καθαιρέσει τον Πρόεδρό του. Επικαλέστηκε μάλιστα και παλαιότερη απόφαση της Βουλής με βάση την οποία εξέλεξε τότε τον Νίκο Αναστασιάδη ως αντιπρόεδρο του Σώματος, ενώ στη νομοθεσία δεν προνοείται κάτι τέτοιο. Το Ανώτατο Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε το ΑΚΕΛ αποφάνθηκε ότι παρά τη μη ύπαρξη πρόνοιας για θέση αντιπροέδρου η Βουλή μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση αφού το Σύνταγμα της επιτρέπει να παίρνει αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία της. Κάτι ανάλογο υποστήριξε ο κ. Λιλλήκας, μπορεί να γίνει και με το θέμα της καθαίρεσης του κ. Συλλούρη. Δήλωσε μάλιστα ότι θα απευθυνθεί στον γηραιότερο των Βουλευτών Αδάμο Αδάμου για να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία της Βουλής για να συζητήσει το θέμα.

Στο μεταξύ η επιμονή του κ. Συλλούρη να μη παραιτείται δημιουργεί δυσλειτουργία στη Βουλή φέρνοντας το Σώμα αντιμέτωπο με αδιέξοδα για τα οποία αναζητούνται λύσεις, με βουλευτές, νομικούς αλλά και άλλους γνώστες των διαδικασιών να τοποθετούνται ξεκάθαρα υπέρ της παραίτησης του προέδρου του Σώματος.  Πάντως ανεξάρτητα από τις κινήσεις σε παρασκήνιο και προσκήνιο για μεθόδευση παραίτησης του κ. Συλλούρη, δεν αποκλείεται ο ίδιος με την υποβολή παραίτησης να προλάβει άλλες αποφάσεις.