ΥΠΑΜ: «Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων δε βοηθά στην έναρξη του διαλόγου»

Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο εθνικό μας πρόβλημα απαιτεί από εμάς σύνεση και εντονότερες προσπάθειες, καθώς η Τουρκία απειλεί καθημερινά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να έχει πρόθεση να αλλάξει τη στάση της για εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης.

Σε Ομιλία στο ετήσιο Μνημόσυνο πεσόντων και θανόντων Στελεχών του Κυπριακού Στρατού, ο Υπουργός είπε πως κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην Αμμόχωστο, με την πρόσφατη απόφαση για άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας. “Είναι ξεκάθαρη θέση πως η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και υπό το καθεστώς απειλών δεν βοηθά στην έναρξη του διαλόγου”, ανέφερε.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως από την πρώτη στιγμή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επαναβεβαίωσε το καθεστώς της Αμμοχώστου όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια, που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις.

“Ταυτόχρονα, φίλιες χώρες όπως η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν σθεναρά το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου”, υπενθύμισε, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έθεσε το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας την 1η Οκτωβρίου και αποτέλεσε ξανά αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις χθες.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της 1ης Οκτωβρίου και αποδοκίμασε τις επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Την κάλεσε εκ νέου να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας και παράλληλα να αναστρέψει τις ενέργειες της με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή”, ανέφερε.

Κατέληξε λέγοντας ότι είναι χρέος και ευθύνη έναντι του λαού και της ιστορίας μας, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, της απελευθέρωσης και της αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας του τόπου μας, παρ’ όλες τις αντιξοότητες και επιθέσεις που συναντούμε από την Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ